Östgötatrafiken: Det är ett samhällsproblem

Att autogiro inte finns hos Östgötatrafiken efter övergången till ett nytt betalsystem, beror på att den möjligheten inte finns hos betalföretaget, uppger Östgötatrafiken.

Det var när det nya betalsystemet infördes och möjligheten till autogiro försvann som problemet, för många med en intellektuell funktionsnedsättning , uppkom.

Det var när det nya betalsystemet infördes och möjligheten till autogiro försvann som problemet, för många med en intellektuell funktionsnedsättning , uppkom.

Foto: Magnus Andersson

Linköping2020-11-24 06:00

– Vi förstår att det är en besvärlig situation för personer som är beroende av god man. Men är snarare ett samhällsproblem, än ett problem för kollektivtrafiken, säger Eva Jylltorp som är kommunikationsansvarig på Östgötatrafiken.

Enligt Eva Jylltorp har Östgötatrafiken haft kontakt med organisationen för gode män, för att se om det fanns något som bolaget skulle kunna bidra med. Men ytterst är det bankerna som måste hitta en lösning för den här gruppen, anser hon.

Har ni inget ansvar, menar du?

– Vi har inte några speciallösningar för kollektivtrafiken. Vi är beroende av att banker och betalpartners hittar en metod som är bra, så att den här gruppen kan genomföra betalningar på ett säkert sätt.

Men även om autogiro hade funnits som en möjlighet så hade inte hjälpt, tror inte Eva Jylltorp.

– Hade autogiro funnits som möjlighet så hade det också krävt bank-ID, säger hon.

Något särskilt sätt för Philip och de i hans situation, att få ta del av gratismånader kan inte Eva Jylltorp se. 

– Nej, vi har de betalsätt och de biljettyper vi har. Det man önskar och hoppas på är att det finns någon anhörig som kan hjälpa till. Så att man kan genomföra betalningen i så fall.

Att man inte ska behöva vara beroende av föräldrar – eller ens har föräldrar i livet – när man är vuxen människa, har Eva Jylltorp förståelse för och hon förstår också att alla föräldrar kanske inte har möjlighet att betala 10 000 kronor på en gång.

– Men även i det nya systemet finns en betalningslösning, där man har en betalningsplan som kostar en viss summa varje månad, säger Eva Jylltorp.

Utan bank-ID?

– Nej, det måste man ha.

Elisabeth Ingvarsson i Söderköping är ordförande i FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och känner väl till dilemmat. Hon beskriver det som ett jätteproblem och säger att förbundet just nu sitter med en utredning i frågan.

– Vi måste modernisera god-manskapet. Det måste anpassas efter dagens verklighet. I dag styrs det av regler från 1940-talet, säger Elisabeth Ingvarsson. 

Hon säger att tekniska lösningar både vara en stor hjälp i vardagen för många med funktionsvariationer, men det riskerar också att öka klyftorna.

– Den här gruppen är de allra fattigaste vi har i samhället i dag. Något måste göras för att också de ska kunna använda bank-ID och inte tvingas till dyrare lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!