- Men i högst två månader och vi har ingen kunskap om vem som har använt resekortet, konstaterar trafikbolagets informationschef Sylvia Rydström.
Detta med anledning av att statliga Datainspektionen kritiserat några av landets trafikföretag för att de lagrar sin reseinformation mer än de 60 dagar som inspektionens riktlinjer stadgar.
Registrerar hållplatsDatainspektionens generaldirektör Göran Gräslund anser därmed att det finns risk för intrång i den personliga integriteten.
Vad vet Östgötatrafiken om passagerarnas resor och resemönster?
- Vi vet exakt var resorna startar och hur många resor som registreras på korten, men vi vet inte vem som reser. Informationen om antalet resor sparar vi i ett par år för statistik och vi redovisar den till våra beställare, förklarar Rydström.
Vad är det ni sparar i 60 dagar?
- Uppgifter som ger oss möjlighet att informera de kunder som hör av sig om exempelvis kortet är trasigt, avmagnetiserat eller när de vill ha reda på hur mycket pengar det finns kvar att resa för, säger Sylvia Rydström och menar att kunden själv måste komma med sitt kort.
Nytt smart resekortÖstgötatrafiken introducerar stegvis ett nytt betalsystem med så kallade smarta kort som arbetar med ett inbakat chip i stället för med magnetremsa och då knyts närmare ägaren. Kortet avläses automatiskt när det placeras framför kortläsaren på bussar, tåg och spårvagnar.
- I det nya systemet laddar resenären kortet med pengar eller resor via internet och då vet vi självklart vem som äger kortet. Men fortfarande vet vi ju inte vem som reser på kortet.
430 biljettmaskinerÖstgötatrafiken har köpt in över 800 kortläsare, nästan 430 biljettmaskiner, omkring 360 kommunikationsutrustningar och cirka 800 000 kontaktlösa kort av det tyska företaget Atron.
Datainspektionens riktlinjer lär med tiden förvandlas till lag. Ändrar det Östgötatrafikens 60-dagarspolicy?
- Nej, då följer vi självklart lagen liksom vi följer riktlinjerna, konstaterar Östgötatrafikens informationschef Sylvia Rydström.