Trafikanterna lever farligt på östgötavägarna.
Många vägavsnitt är i så uselt skick att en akut upprustning är nödvändig.
-- Vi har redan tvingats åtgärda förbifarten Borensberg, där det fanns djupa hål i beläggningen. Men det är bara en tillfällig lösning, eftersom det är svårt att göra asfalteringsjobb på vintern, säger Bengt-Inge Nylund, som är väghållningsansvarig på Vägverket region sydöst i Linköping.
Vägverket har nu beslutat att göra en kraftsamling för att rusta upp det belagda vägnätet i regionen. I Östergötland satsas 75 miljoner kronor, en ökning med 35 procent jämfört med förra året, för att få vägarna i bra skick.
Kraftiga väderomslag
-- Det är en av de största satsningarna på beläggningsarbeten under de senaste åren, säger Bengt-Inge Nylund.
Bilisterna har under den senaste tiden fått väja för gropar, ojämnheter och spårbildningar på vägarna för att inte få vattenplaning eller skador på fordonen. Och skador förekommer mer eller mindre på alla vägar; Europavägar, riksvägar, länsvägar och grusvägar. För att inte tala om det kommunala vägnätet, som också är i bedrövligt skick.
Att vägarna är sämre är normalt så här års beror bland annat på kraftiga väderomslag. Vinterkyla har följts av milt väder och regn, och så kallt väder igen, och det har varit förödande för vissa vägavsnitt.
Skadorna förvärras
-- Fukten har gått ner i vägbanan och sedan frusit. Det här har gjort att vägpartier frusit sönder. Stenar, och det handlar inte bara om enstaka stenar, har lossnat och det har blivit djupa hål i beläggningen.
En väg som drabbats hårt är förbifarten Borensberg, vars bedrövliga skick Vägverket uppmärksammade vid en inspektionsrunda. Entreprenören NCC kunde snabbt reparera skadorna, men bara provisoriskt. I vår väntas förbifarten få ny beläggning igen.
Men det är inte bara kraftiga väderomslag som fått vägarna att må dåligt. Flera vägavsnitt var i dåligt skick redan före vintern, och i kombination med omväxlande kallt och milt väder har skadorna förvärrats.
-- Flera av de här vägavsnitten borde ha åtgärdas förra året. Men vi kan tyvärr inte rusta upp alla vägar, eftersom det saknas pengar. Vi får hela tiden prioritera, och ta de vägar som är värst utsatta.
Förra året gjordes beläggningsarbeten i länet för 55 miljoner kronor. I år får Vägverket 75 miljoner kronor, pengar som oavkortat ska gå till att reparera och lägga ny asfalt på östgötavägarna.
Arbeten skjuts upp
-- Vi har beslutat att ta pengar från andra områden. Arbeten med nya vägräcken, vägmärken och röjning av sidoområden kommer att skjutas upp. Den här extra finishen i trafikmiljön klarar vi inte av i år. Det kan exempelvis handla om vägräcken som lutar lite, men som ändå har en fullgod funktion. Men vi kommer inte att tumma på trafiksäkerheten. Där det finns uppenbara problem för trafiksäkerheten ska åtgärder sättas in.
Den trafikantundersökning som Vägverket gör varje år visar att bilisterna inte alls är nöjda med vägarnas kvalitet. I den nya undersökningen får Vägverket uselt betyg. 74 procent av bilisterna är missnöjda med spårbildningar, och 68 procent klagar på ojämnheter i vägbanan på de nationella vägarna. På det regionala vägnätet är betyget sämre. 80 procent klagar på spårbildningar och 77 procent på ojämnheter. Grusvägarna är också dåliga. 86 procent är missnöjda med hål och ojämnheter.
-- Det som bilisterna ser är vägytan, och jag kan hålla med om att det finns beläggningar som inte är bra, säger Bengt-Inge Nylund.
GUNNAR GABRIELSSON
013-28 02 37
gunnar.gabrielsson@corren.se