Det tas två prover på vattnet vid badplatsen i Johannelund. Ute i själva ån är det inga problem. Det är det däremot inne i badlagunen, den grunda delen där vattnet leds in genom en liten kanal. Där var vattnet otjänligt vid det senaste provtillfället.
Halten e-kolibakterier låg då på 1 400 per deciliter och intestinala enterokocker på 460. För att klassas som tjänligt utan anmärkning krävs halter på under 100 för båda bakterierna. Som otjänligt räknas vattnet när e-kolivärdena går över 1 000 och enterokockhalten över 300.
Inga var
n
ingsskyltar
Proverna togs på måndagen i förra veckan och analysen blev klar i fredags. Men några varningsskyltar har inte miljökontoret satt upp och badet var fullt med gäster hela helgen i det strålande sommarvädret.
– Vi misstänker starkt att det rör sig om något tillfälligt. Att det kommit in fågelträck i provet eller så. Vi är ute och tar ett nytt prov i dag och inväntar resultatet av det innan vi gör något, berättar kommunens miljöchef Reidar Danielsson.
Sväljer man vatten med så här höga bakteriehalter kan resultatet bli magont, diarré och kräkningar. Men Reidar Danielsson tonar ner farhågorna.
– För vuxna är det absolut inga problem. Små barn kan få för sig att dricka av vattnet och det ska man alltid vara försiktig med, oavsett var man badar.
...och den här skylten stämmer inte
En vecka tidigare låg e-kolihalten på 200 i badlagunen, det vill säga tjänligt med anmärkning.
– Det är mer av ett normalvärde här. Vi har lite problem med vattenomsättningen i lagunen och därför blir det ofta tjänligt med anmärkning. I fjol satte vi ut en pump som ska få fart på vattnet. Nu måste vi kontrollera om den funkar som den ska och om det går att vidta fler åtgärder, säger Reidar Danielsson.
Alla andra vattenprover i Linköpings kommun har hittills varit godkända denna säsong, även om badplatsen i Hjulsbro fick betyget tjänligt med anmärkning.
Vid badplatsen i Berg har det i över en månad funnits en skylt som varnar för höga bakteriehalter, men den skylten stämmer inte. Det har bara rört sig om städningsarbete sedan en massa växter blåst in.
– Det rörde sig om 30 ton växter, så det tog lite tid. Men nu är det i stort sett klart och skylten ska bort, lovar Bo Edenholm, verksamhetschef på Linköpings kommun.