Klasskamrater från Linköping klara för forskningslandslaget

Gabriel Castell och klasskamraten Erik Österberg har vunnit en plats i forskningslandslaget för unga forskare. I höst väntar EM i Polen.

Gabriel Castell, sittandes till vänster, tillsammans med forskningspartnern Erik Österberg. Duon har tagit fram pH-känsliga sårförband som ändrar färg beroende på sårets pH-värde.

Gabriel Castell, sittandes till vänster, tillsammans med forskningspartnern Erik Österberg. Duon har tagit fram pH-känsliga sårförband som ändrar färg beroende på sårets pH-värde.

Foto: Alma Bengtsson

Linköping2024-04-24 17:00

När Corren når Gabriel Castell en lördag strax efter 18.00 sitter han och pluggar. 

– Det närmar sig slutet nu. Men du vet, det är mycket nu innan studenten. 

En disciplin som skvallrar om en ambitiös student. Vilket man kanske måste vara om man ska nå forskningslandslaget. Och det har Gabriel Castell tillsammans med klasskamraten Erik Österberg gjort. 

– Precis efteråt kändes det overkligt. Nu så här i efterhand har jag väl kunnat landa i det lite mer. Men det var helt otroligt att känna att man kunde vara en av de bästa i Sverige, kommenterar Gabriel. 

Organisationen Unga forskare anordnar årligen en tävling på nationell nivå där gymnasieelever tävlar med sina gymnasiearbeten inom matematik, medicin, teknik och naturvetenskap.

Gabriel och Erik vann en plats i forskningslandslaget med deras arbete om pH-känsliga sårförband. 

– Vi har använt oss av ett ganska nyupptäckt sårförbandsmaterial som bygger på cellulosa som bakterier producerar, berättar Gabriel. 

Med hjälp av rödkål har de inkorporerat en pH-indikator i förbandet som gör att den ändrar färg baserat på pH-värdet i såret. När ett sår infekteras så stiger pH-värdet. 

– Skulle den ändra färg kan det vara en indikator på att såret är infekterat. Tanken är då att om man som användare av det här kan få hjälp att se om en läkare bör titta på såret.

Det låter ju helt briljant? 

– Ja, vi hoppas att man ska forska vidare på det här på Linköpings universitet. Vi ska faktiskt dit och presentera det. 

Gabriel och Erik går på Berzeliusskolan och tar studenten i sommar. Gabriel berättar att fem utav tolv i forskningslandslaget inte bara går på Berzeliusskolan utan de går dessutom i samma klass. 

– Det är så häftigt. 

Vad tror du det beror på? 

– Vi läser en specialutbildning i matematik och jag tror det speglar ambitionerna vi har i klassen. Och sen har vi extremt ambitiösa lärare vilket smittar av sig på eleverna. 

Efter sommaren väntar EM i Katowice, Polen. 

Hur tävlar man i forskning egentligen? 

– Det kommer att vara en fysisk utställning, precis som vi hade med Unga forskare. Där en jury och andra intressenter kommer att få titta på det vi presenterar. Och sedan är det då en jury som avgör vem som vinner, säger Gabriel. 

I prispotten finns kontantpriser. Det finns också särskilda hedersutmärkelser som kan rendera i en plats på nobelmiddagen. Men att vinna är sekundärt – främst handlar det om att träffa likasinnade, berättar Gabriel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!