Renovering av slottsruinen får arkitekturpriset

Renoveringen av Stjärnorps slottsruin har utsetts till vinnare av Östergötlands arkitekturpris. Arkitekt Erik Wikerstål heter pristagaren.

Renoveringen av Stjänorps slottsruin, vid Roxen, får Östergötlands arkitekturpris.

Renoveringen av Stjänorps slottsruin, vid Roxen, får Östergötlands arkitekturpris.

Foto: Lasse Hejdenberg/Ulf Löfgren

Linköping2024-03-21 17:00

Östergötlands arkitekturpris tilldelas ett framstående arkitekturverk och ska vara utfört i länet och färdigställt under de senaste åren. Priset delas ut av Sveriges arkitekter Östergötland, en lokal förening inom fackförbundet tillika branschorganisationen Sveriges arkitekter. 

Under torsdagen fick arkitekten Erik Wikerstål, som arbetar på arkitektbyrån Tengbom, ta emot priset på Linköpings stadsbibliotek. Han prisas för sitt arbete med Stjärnorps slottsruin i Linköpings kommun.  

"Restaureringen av slottsruinen i Stjärnorp utforskar gränslandet mellan restaurering och arkitektur och hur vi förhåller oss till vårt kulturarv. Genomförandet visar prov på ett stort kunnande och omsorg i varje led i en tid då anpassade arkitektoniska lösningar, förenat med ett stort hantverksmässigt kunnande, blir alltmer sällsynt", skriver juryn i sin motivering. 

Stjärnorps slott brann 1789 och ruinen har sedan dess stått oskyddad. Ruinen har nu säkrats från ytterligare förfall. Lämningarna har klimatsäkrats och de tomma fönsteröppningarna har försetts med individuellt inpassade glas. Innanför murarna har obehandlade material använts – som pelare och balkar av trä och stål samt trappor i cortenstål och mässing. 

"Mötet mellan gammalt och nytt, som associerar till både förfall och beständighet, är utförd med stor kunskap och känsla genom hela processen", skriver juryn. 

Tre projekt i Norrköping var nominerade till priset: Arkitekten 5, Scandic Strömmen samt Östra Promenaden. 

Renoveringen av ruinen

Arkitekt: Tengbom, Erik Wikerstål

Byggherre: Slottstornet AB, Gabriel Danielsson, Åke Bergstedt

Entreprenör: Miljöbyggarna AB, Peter Garton

Byggnadsantikvarie: Tyréns Sverige AB, Hélène Svahn Garreau

Källa: Sveriges Arkitekter Östergötland 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!