Drygt 2 000 arbetsplatser runt om i landet ska under den perioden inspekteras. Det största antalet av de som ska granskas är byggarbetsplatser, hotell och restaurang samt detaljhandeln. Arbetsskadestatistiken inom de branscherna visar att anmälningar om arbetsolyckor med sjukfrånvaro och arbetssjukdomar har ökat sedan 2012. Det handlar ofta om att kroppen belastas på fel sätt, men också om stress och hög arbetsbelastning.Inom dessa branscher är var femte arbetstagare mellan 20–24 år.
Callcenters och informations- och kommunikationsbranschen har ännu större andel unga och anmälningar av arbetssjukdomar kopplade till stress har ökat med 40 procent jämfört med 2012.
– Att få koll på riskerna innan någon skadas är viktigt i branscher där många unga arbetar. Vi kan inte acceptera att unga skadas i sin första kontakt med arbetsmarknaden. Arbetsgivarna ska bli bättre på att hitta riskerna för att kunna skydda arbetstagare i alla åldrar. Ingen ska behöva sluta sitt jobb i förtid för att det slarvas med det förebyggande arbetsmiljöarbetet, säger Peter Burman, ansvarig för Arbetsmiljöverkets stora insats.
Insatsen är en del av EU:s större informationskampanj som drivs i samtliga 28 medlemsländer inom EU samt Norge och Island. Den genomförs mot bakgrund av att Europas befolkning blir äldre och att arbetstagare i framtiden kommer att behöva hålla sig friska för att kunna försörja allt fler pensionärer. Arbetsmiljön är en viktig faktor för att kunna vara frisk och vilja jobba längre.
Inspektionerna startar i dag, onsdag och resultaten presenteras på Arbetsmiljöriksdagen i Stockholm den 27 oktober.