Enligt Arne Mörlin, avdelningschef på teknik- och samhällsbyggnadsnämndens kansli, är den på gång att hämtas för vidare transport till Begagnade bildelar som är det företag som kommunen anlitar i skrotärenden.
Om en övergiven bil är en trafikfara blir det ett fall för polisen, i annat fall är det markägarens ansvar att se till att få bort bilen. Med de kostnader som kan följa.
- Markägaren får sedan själv försöka driva in de pengarna av bilens ägare, säger Arne Mörlin.
Kommunen samarbetar med Håll Sverige Rent om att försöka få bort skrotbilarna ur naturen. De anmälda bilarna har blivit allt färre. Men frågan är hur det blir efter första juni i år när skrotningspremien tas bort.
Visserligen träder det så kallade producentansvaret in med full kraft. Men Mårten Adolfsson, ägare till Begagnade bildelar, ett av två skrotbilsföretag i Linköping, hyser ändå en viss oro för att viljan att lämna in skrotbilar ska minska.
- Hos oss får en bilägare i dag 1 000 kronor, säger Mårten Adolfsson. Men efter juni får de inget alls.
Priset för att lämna sin skrotfärdiga bil är ungefär detsamma i övriga länet. Utom i Norrköping där konkurrensen gör att skrotbilen betingar ett större värde än i Linköping.
Det är råvarumarknaden som, enligt Mårten Adolfsson, gör att det blir lönsamt att ta hand om skrotbilar.