Översiktsplanen för Ljungsbro-Berg retar upp oppositionen

Bostadsbyggande och simhall var två av de stora frågorna när den nya majoriteten mötte den decimerade alliansen vid årets första kommunstyrelsemöte.

Foto: Grafik: Hans Frominder

Linköping2015-01-22 13:00

Frågan om tomtmark och byggande blev till en het fråga och nya majoriteten fick kritik – bland annat på Twitter – från Christian Gustavsson (M) och Muharrem Demirok (C), båda kommunalråd.

"...bara i dag föreslår koalitionen i två ärenden till KS (kommunstyrelsen, reds anm) inskränkning av möjligheten att bygga bostäder i Linköping. Det går åt fel håll" skrev Christian Gustavsson.

Det Gustavsson, i sin kritik, siktade in sig på är den översiktsplan över Ljungsbro och Berg som kommunstyrelsen antog vid tisdagens möte. Totalt handlar det om planer på 1 500 bostäder och – bland mycket annat – ett nytt hamnområde. Men efter beslutet blir ett område i närheten av kanalen inte längre aktuellt för bostäder. Istället vill nya majoriteten använda området för turism och rekreation.

– Av flera skäl tycker vi inte att det är en bra plats att bygga bostäder på. Bland annat handlar det om att vi vill värna åkermarken, säger Nils Hillerbrand (MP) kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han tar inte så allvarligt på kritiken från M-håll.

– Med tanke på att hela planen omfattar 1 500 bostäder känns det marginellt att ha synpunkter på att vi undantar ett område som möjligen skulle ha bebyggts med 20-30 bostäder, förmodligen friliggande villor. Jag tycker att vi vinner på att vi nu tydligt har definierat att området ska användas till annat.

Kommunalrådet Paul Lindvall (M) håller inte med.

– När man har har pratat om att vi behöver få fram bostäder – vilket jag håller med om – är det dumt att börja med två stora ärenden där man lyfter bort möjligheterna till bostadsbyggande, säger han.

I och med beslutet om översiktsplanen för Ljungsbro-Berg upphör den gamla planen från juni 1995.

När det gäller frågan om var simhallen ska placeras har Corren tidigare har redogjort för turerna. Bland annat att det på Folkungavallen – utan en simhall – finns möjlighet att bygga mellan tvåhundra och trehundra lägenheter.

Den tidigare Allianspartnern, Folkpartiet, gjorde med tisdagens beslut en kovändning i frågan.

Men nya kommunalrådet Daniel Andersson (FP), nekar bestämt till att partiet har vänt kappan efter rådande vindförhållanden. Han menar att partiet hela tiden egentligen har känt att Tinnerbäcksalternativet varit det bästa.

– I Alliansen kom vi kom fram till ett gemensamt förhållningssätt och vi röstade för Stångebroalternativet, det gjorde vi. Men det var ett beslut som inte alla i partiet var förtjusta i. Nu känner vi att vi kan fokusera på att behålla Tinnerbäcksområdet som ett bad- och rekreationsområde, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om