Vi kommunstyrelsens senaste möte blev det ja till beslutet att låta de nämnder som redovisar överskott, också får behålla pengarna. Det är ett beslut om en ändring i de så kallade resultatöverföringsreglerna som gör detta möjligt.
Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M), tycker att beslutet är fullt rimligt.
– Hushållar man ansvarsfullt och gör sin del av jobbet under året så ska man också få ansvara för att hantera de resurser man inte använt, säger han.
Men, poängterar Lindvall, de pengar nämnderna får behålla är inte pengar som sparats in för att man inte genomfört det man skulle ha gjort.
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M) är mycket nöjd över beslutet. Hennes nämnd som också hanterar mest pengar – drygt två miljarder – visade också störst överskott med 68 miljoner kronor.
Hälften av de 68 miljonerna finns redan ute på skolor och förskolor och blir kvar där. Åtminstone i tre år. Har de inte använts på den tiden så går de tillbaka till barn- och ungdomsnämnden. Att pengarna stannar där överskotten uppkommit är en stor fördel eftersom både ansvar och befogenheter därmed ligger långt ut i verksamheterna, anser Catharina Rosencrantz.
Var det fel att nämnden fick ett sparkrav från början?
– Tja, vad ska jag säga om det. Jag tycker aldrig det är bra med besparingar men cheferna ute i verksamheterna har hanterat det ansvarsfullt.
Besparingskravet för kommande år innebär att nämnden har mindre pengar att röra sig med. Men trots det har man, enligt Rosencrantz, valt att inte lägga ut några besparingar på skolor och förskolor.
Nu kan nämndens del av överskottet – 34 miljoner – användas till det hon kallar att "balansera effektiviseringskravet" för 2014 som kommer att bli ett kärvt år.
Att beslutet skulle vara ett taktiskt drag, med tanke på höstens val, tror hon absolut inte.
– Jag tycker att detta är det enda rimliga. En nämnd som hanterar sin ekonomi med ansvar och redovisar överskott ska också få behålla det och använda det i den verksamhet där det hör hemma. Absolut nödvändigt att det fungerar på det sättet, säger hon.
S och MP är nöjda över beslutet.
– Jättebra, det har vi sagt länge och jag har själv lyft det på kommunstyrelsen i flera år, säger Jakob Björneke (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Miljöpartiets språkrör Nils Hillerbrand tycker också att beslutet är bra. Han är positiv också till de restriktioner som finns i beslutet – att överskottet inte kan bestå av pengar som inte använts för att det exempelvis blivit färre elever än beräknat.