I februari var vattenståndet i Roxen högre än på många decennier och Corren rapporterade om lantbrukare och boende som drabbades hårt av översvämningarna.
Sakta sjönk sedan vattnet, från toppnoteringen på 34,35 meter över havet ner till 33,96. Tekniska verkens prognos var då att vattnet skulle fortsätta sjunka – men 5 april började kurvorna peka uppåt. Dagsnoteringen ligger nu på 34,19 meter, och bekymrade markägare hör åter av sig till Corren och undrar vad som håller på att hända.
Ola Palmquist, affärsområdeschef för vattenkraft på Tekniska verken, förklarar:
– Det handlar helt enkelt om att det kommit mycket nederbörd, framför allt snö. Enligt SMHI hade det i fredags kommit tre gånger så mycket som normalt i vårt område under april, berättar han.
En bidragande orsak är att även Vättern har extremt högt vattenstånd och 80 kubikmeter i sekunden tappas ut därifrån, via Roxen.
– Men flödena från Svartån och Stångån har minskat. Och om väderprognoserna står sig kommer Roxens vatten att börja sjunka igen senare i veckan. Vi hoppas på varmt väder utan nederbörd, säger Ola Palmquist.
När kommer vattenståndet i Roxen att bli normalt igen?
– Om vi med normalt menar ett historiskt medelvärde så kommer det att ta tid. Flera månader.
Vattendomen för Roxen säger att sjön ska ha sin naturliga nivå – det vill säga regleras som om det inte fanns någon reglering. Det innebär att vattenståndet kan variera rätt kraftigt mellan olika år, beroende på hur mycket nederbörd det kommer.