P-avgift dygnet runt på garnisonsområdet

Från 1 mars blir alla tusentalet p-platser på garnisonsområdets före detta kaserngårdar i Linköping avgiftsbelagda. Avgiften kommer att bli fem kronor per timme och maximalt 40 kronor per dygn.

Linköping2008-01-14 00:00

Hittills har det varit avgiftsfritt på hela området. På området finns flera allmännyttiga funktioner som skolor daghem tingsrätt, hyresnämnd, polis och vårdboenden.

Här finns också rättscentrum med polis och statens kriminaltekniska laboratorium. Området har cirka 2 000 arbetsplatser. På området finns kvällstid en hel del föreningsverksamhet.

Garnisonen såldes 2004 av det statliga bolaget Vasallen för 1,5 miljarder kronor till norskägda Acta kapitalförvaltnings AB. Bolaget har siktat in sig på fastigheter med offentliga myndigheter som hyresgäster.

Förvaltaren Jimmy Kullberg på I4 A1 Garnisonsfastigheter AB säger att avgiften kommer att bli fem kronor per timme och maximalt 40 kronor per dygn.

Avgiften kommer att tas ut dygnet runt.

Enligt Jimmy Kullberg så blir fördelen med avgiften att parkeringen inte längre blir attraktiv för dem som inte arbetar eller besöker garnisonsområdet men ändå parkerar där.

På frågan varför bolaget beslutat att ta ut avgift dygnet runt hänvisar han till bolagets externe styrelseordförande Steve Andersson.

Hyresgäster med anställda behöver dock inte betala så mycket som besökaren.

- De betalar 125 kronor per parkeringskort och år.

Fastighetsägaren I4 A1 Garnisonsfastigheter AB har uppdragit åt parkeringsbolaget Dukaten att ta hand om p-övervakningen.

Den som upptäcker t ex en tappad plånbok,mobiltelefon eller en nyckelknippa och tar upp den måste underrätta polisen om fyndet. Annars kan man dömas för så kallad fyndförseelse. Upphittaren har dock ingen skyldighet att göra sig besväret att ta sig till Garnisonen och lämna in hittegodset till polisen.

Bussarna från centrum till Garnisonen tar cirka tio minuter och går för det mesta var 20:e minut. Det innebär att få har tid att åka upp över lunchen med buss för att lämna in hittegods.

De flesta tar bilen. Eftersom polisens besöksplatser är redan idag för det mesta fullbelagda så riskerar den som vill lämna in hittegods att få betala till fastighetsägaren eller Dukaten för att han vill lämna in hittegodset tillpolisen.

- Det är ju fastighetsägaren som bestämt avgiften, det rår inte vi över, säger Annsofie Bondesson informationsdirektör på polismyndigheten i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om