Tinnerbäckshuset blir namnet på den 24 000 kvadratmeter stora byggnaden som ska klättra på sluttningen ner mot Tinnerbäcken. Förutom barn-, ungdoms- och vuxenpsykiatri kommer det att innehålla habilitering, beroendevård, utbildning och forskning.
Av gamla BUP återstår bara ett tomt skal som nu ska rivas, och den verksamheten får under några år hålla till i hudklinikens gamla lokaler. Vuxenpsykiatrins hus rivs inte förrän 2019, när så mycket av Tinnerbäckshuset är byggt att det går att flytta in där.
Hela bygget beräknas vara klart 2021 till en kostnad av 760 miljoner kronor – samma siffra som brukar nämnas för nya simhallen, för övrigt.
Regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) invigde bygget med en knapptryckning som fick en sprängladdning att detonera.
– Det känns väldigt positivt att få utveckla ett redan framgångsrikt universitetssjukhus. En sådan här dag kan jag inte låta bli att göra en jämförelse med Karolinska. Här håller vi budget och tidsplan – och här bygger vi oerhört miljömedvetet, sade Johansson.
Tinnerbäckshuset byggs som ett passivhus, det vill säga med extremt lågt behov av köpt värme, el och kyla. Både fjärrvärme och fjärrkyla kopplas visserligen till huset, men värmen ska i huvudsak komma från de människor som vistas där samt från belysning och utrustning.
Närsjukvårdsdirektör Rolf Östlund var också på plats under den symboliska sprängningen.
– Redan när jag pluggade medicin på 1980-talet hade psykiatrins lokaler sett sina bästa dagar, så det här är efterlängtat. Att få in psykiatri, habilitering och beroendevård i samma hus blir jättebra – här finns stora möjligheter till samverkan.
Längst i väster blir huset lika högt som det intilliggande O-huset, med 5–7 våningar över mark, men ner mot bäcken blir det bara tre våningar. De platta taken täcks av sedumväxter, förutom 700 kvadratmeter där det blir solceller. Tre innergårdar gör det möjligt att vistas utomhus även för patienter som vårdas enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård.
20 000 kubikmeter berg ska sprängas bort för att ge plats åt Tinnerbäckshuset.
– Vi spränger så försiktigt vi kan och på bestämda tider för att inte störa O-huset och deras känsliga strålningsutrustning, säger projektledare Anna Lamberthz.
Tinnerbäckshuset är den tredje och sista etappen av det som kallas FUS, Framtidens US, en jätteinvestering på 4 miljarder som krävde en skattehöjning på 65 öre för att kunna genomföras.
Etapp 1, som bland annat innehöll ett nybygge på 66 000 kvadratmeter och en ny huvudentré i norr, är avslutad så när som på utomhusarbeten med gator och torg. Etapp 2 innebär att 50 000 kvadratmeter i det gamla huvudblocket byggs om och det pågår som bäst. IVA, geriatriken och kvinnokliniken är tre stora avdelningar som står på tur att byggas om.
2021 ska Framtidens US vara klart – men byggena upphör inte för det.
– Vi har massor av projekt vid sidan av FUS. Ett stort bygge, som ligger i investeringsplanen för 2020–21, är ett nytt laboratoriehus, berättar Stefan Fredriksson, fastighetsutvecklingschef på Region Östergötland.
Finns det plats på US-området för de byggen som behövs i framtiden?
– Absolut! Vi har det väl förspänt jämfört med andra regionsjukhus. Framför allt har vi ju en stor parkering där vi redan i dag har byggrätter. Då får vi förstås lösa parkeringen på annat sätt, säger Stefan Fredriksson.