I ett brev till kommunen beskriver de hur de i slutet av augusti kom till Linköping – som tyckte de – var en fin stad. De kom i båt från Norsholm och tanken var att ta sig fram till Berg för att åka Göta Kanal.
I brevet som är 16 sidor långt beskriver de hur de följer de gröna och röda sjömärkena ut i Roxen. Brevskrivarna hävdar att internationella sjöregler säger att när man passerat dessa märken betyder det att sjön är säker och tillräckligt djup i alla riktningar. De sätter segel och drar mot Berg. Dessvärre hamnar de efter bara några minuter på en stor sten.
Den egna båten går 1.95 meter djupt och stenen gör ett hål i skrovet precis bakom kölen. Båten tar in vatten och med hjälp av länspump lyckas paret – med nöd och näppe – ta sig till hamnen i Linköping. Där får de senare beskedet att det sista sjömärket fattades, något som föreningen ska ha vetat om, skriver de.
Nu menar paret att skälet till att de gick på grund var just avsaknaden av det där sjömärket. Frånvaron av det gjorde att de styrde österut alldeles för snart, skriver de.
Det framgår inte av brevet om paret använde sig av sjökort eller om de enbart förlitade sig på sjömärken.
Dyrt blev det
Båten fick repareras för många tusentals kronor och det holländska paret har skickat med verifikationer på alla utläggen, allt från hyra av vattenpump, hyra för båtplats, båtreparationer till taxiresor och en övernattning på hotell. Totalt handlar det om en summa på 4 791,89 Euro.
De skriver vidare att de nu litar på att Linköping ska ta sitt ansvar – via försäkring eller genom en därtill avsedd fond – och ersätta dem för alla kostnaderna som uppstått genom kollisionen med stenen.
Huruvida det holländska paret kan få några pengar är oklart. Kommunens inställning i frågan är än så länge oklar. Corren har förgäves sökt kommunens jurister för att få svar på frågan.
Skepparens ansvar
På Sjöfartsverket svarar Tobias Fälth, kommunikatör, att utgångspunkten är att det befälhavaransvaret som gäller.
– Du har själv ansvar för att ta reda på hur djupt det är och att båten framförs på ett sätt som är förenligt med gott sjömanskap, skriver han i ett mejl.
Han påpekar att Sjöfartsverket rekommenderar fritidsbåtsägare att inte förlita sig helt på flytande utmärkning eftersom de kan flytta på sig. Dessutom, lägger han till, ska man alltid ha med sig ett gällande sjökort ombord.
Roxen är inget statligt vatten och därmed inte heller ett ansvar för Sjöfartsverket. Istället är det Transportstyrelsen som har tillsynsansvar. Men de kan i sin tur ha avtal med olika intressenter i sjön och behöver inte vara ansvariga.