Äldre har länge varit underrepresenterade i politiken. Så är det inte längre. I dag är det brist på unga bland de förtroendevalda. Särskilt unga med utländsk bakgrund.
– I förlängningen kan skev representation leda till att klyftan mellan väljare och valda växer och till minskat förtroende för politiker och institutioner.
Något bättre i Linköping
Trots att det i Linköping ser något bättre ut än i riket som helhet är både unga och unga med utländsk bakgrund fortfarande underrepresenterade. Bland de folkvalda i kommunen är andelen unga mellan 18–29 år hälften så stor som den egentligen borde vara, för att vara rättvisande. Politiken har inte hängt med i samhällsutvecklingen. De politiska partiernas tillvägagångssätt för nominering och rekrytering är för traditionella och begränsande, säger Sara Ekenbjörn.
– Man måste använda sig av uppsökande verksamhet och aktivt närma sig de grupper som inte är representerade.
Som projektledare för Face to Face, som startar i höst, vill hon öka det politiska inflytandet bland utlandsfödda ungdomar och ungdomar med utlandsfödda föräldrar. Att projektet riktar sig till just ungdomar med utländsk bakgrund är för att bristen på nätverk och kontakter kan vara mer påtaglig om föräldrarna är födda och uppvuxna utanför Sverige, menar hon. Deltagarna kommer från Skäggetorp.
Varför har ni bara rekryterat deltagare i Skäggetorp?
– Det var ingen medveten strategi. Vi kontaktade olika medlemsorganisationer och ideella organisationer i Linköping och fick napp från Allaktivitetshuset och ABF i Skäggetorp. Projektet går i Norrköping med. Där var det fler som svarade, så där jobbar vi med flera olika områden.
Guidar varandra
Den bärande idén med det nystartade projektet är att få unga och förtroendevalda i kommunerna att utbyta idéer och erfarenheter genom att vara mentorer åt varandra. Politikerna guidar ungdomarna in i politiken och ungdomarna visar vägen in i sin vardag och sitt engagemang.
Hur hanterar ni mentorernas partitillhörighet i projektet?
– Politik är ju partipolitisk och det är klart att partimedlemmarna vill lyfta fram sina åsikter som bra. Men vi kommer att lägga fokus vid sakfrågor. Viktigast är inblicken i hur det politiska arbetet ser ut.
Tänka utanför ramarna
I en studie av ungas politiska förhållningssätt, som just nu genomförs vid Örebro universitet har det framkommit att det bland stora grupper unga i dag finns ett latent politiskt engagemang som partierna inte lyckas fånga upp.
– Partierna måste modernisera sig och fråga sig var de unga finns. Kanske ser engagemanget inte ut som det gjorde för 50 år sedan? Kanske erbjuder man inte det som unga i dag vill ha?
Bredda kraven
Samtidigt bör kraven för att bli lokalpolitiker breddas, menar Sara Ekenbjörn.
– Kraven måste vara rimliga för de unga personer som vill engagera sig. I dag väger många års politisk erfarenhet tungt när blivande kommunpolitiker utses, det gynnar äldre personer och missgynnar yngre. Kvalifikationskraven måste anpassas till hur verkligheten faktiskt ser ut, tycker Sara Ekenbjörn.