Påsklunch à la Ljunkan

Rickard Moll rev rädisor till ägghalvor, Sofie Abrahamsson skar sallad till den ugnsbakade laxfilén och Rasmus Rothman doppade jordgubbar i choklad.

Foto:

Linköping2008-11-20 16:55

Det var full fart i både varmköket och kallköket på Anders Ljungstedts gymnasium häromdagen när årskurs 3 på hotell- och restaurangprogrammet tjuvstartade med årets påskbord. Ryktet hade gått och lunchborden på var denna dag helt fullbokade.

På påskbordet fanns förstås sillen förstås, och vill/hinner ni bara pröva ett av sillrecepten, så ta det med västerbottenost! En annan enkel sillrätt kan man också göra genom att dela matjessill i bitar och strö kapris och hackad rödbeta över.

Janssons frestelse på sötpotatis och med kanel kanske låter märkligt, men rätten är en klar smaksensation. Liksom cashewnötdippen till kycklingspetten, laxbakelserna, cappucinotårtan, jordgubbspajen och...

Här bjuder skolan på några av sina bästa påskrecept:

Sherrysill

Tid: 15 minuter

+ ca 2 dygn i kylen

4 burkar matjessill à 200 g, varav 125 g sill

2 dl tomatketchup

4 dl chilisås

1 dl sherry

1 stor knippa hackad persilja

1 tsk krossad vitpeppar

1 msk krossad kryddpeppar

1 stor grovt hackad gul lök

persilja till garnering

Låt sillen rinna av och skär den sedan i bitar. Blanda tomatketchup, chilisås och sherry. Tillsätt persilja, kryddor och lök. Blanda ner sillbitarna i såsen. Låt sillen stå och dra i kylskåpet 1-2 dygn innan den serveras. Garnera med persilja.

Västerbottensill

Tid: 10 min

En krämig och smakrik sill.

Till 10 pers:

2 burkar matjessill (à 200 g)

3 dl gräddfil

3 msk majonnäs

2 dl riven västerbottenost

1/2 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

Garnering:

1 kruka gräslök

Låt matjessillen rinna av. Blanda övriga ingredienser i en skål eller burk utom gräslöken Vänd ner sillen och låt stå ett dygn. Garnera med strimlad gräslök inför serveringen.

Ägg med kaviarcreme

8 personer

8 ägg

2 salladslökar

4 rädisor

1 ask smörgåskrasse

Kaviarcreme:

1 dl lätt crème fraiche

1 dl lättmajonnäs

1 dl kaviar (Ejderns)

Gör så här:

Lägg ner äggen i en kastrull, och fyll med vatten. Låt äggen sjuda 5 minuter när de kokat upp. Kyl äggen sedan snabbt i kallt vatten. Skala och dela dem sedan på längden. Skiva salladslök och rädisor tunt. Blanda ihop kaviarcremen.

Ställ äggen på ett fat, och ringla över kaviarcremen. Garnera med salladslök, rädisor och finklippt krasse.

Varm ansjovisströmming

6-8 personer

(kan göras i förväg och värmas inför servering)

600 g strömmingsfilé

1 burk ansjovis

finhackad dill

ströbröd

125 g smör

Dela ansjovisfiléerna i 3-4 bitar och lägg dem och lite finhackad dill på strömmingsfiléerna. Rulla strömmingen med skinnsidan ut och placera i i en smord ugnsfast form. Häll ansjovisspadet över och strö på lite ströbröd. Lägg på några rejäla smörklickar och grädda i 200 g, i ca 15-20 minuter.

Jansson på sötpotatis

8 personer

En Jansson med helt nya smaker. Sötpotatisen passar väldigt bra med den salta ansjovisen och den doftar ljuvligt av kanel.

4 stora sötpotatisar

6 potatisar

1 gul lök

2 burkar ansjovis

peppar

3 dl grädde

1 dl ströbröd

2 msk kanel

3 msk smör

Skala, riv eller skär potatisen i strimlor. Finhacka löken. Skär ansjovisen i mindre bitar. Smörj en eldfast form och varva ansjovis, lök och potatis. Smaksätt med peppar. Slå över grädden och ansjovisspadet.

Blanda ströbröd och kanel. Strö över gratängen och klicka över smöret. Grädda i ugnen i en timme på 180 grader.

Kycklingspett med cashewnötsdip och syltad gurka

8 personer.

4 kycklingfiléer

8 blötlagda träspett.

Marinad till kyckling:

½ msk mushroomsoja

3 msk olja

2 msk ketchup el chilisås

½ msk farinsocker

1 liten finhackad vitlöksklyfta

½ tsk svartpeppar

½ tsk malen ingefära

½ tsk timjan

salt

Dela kycklingfiléerna på länden i 2-3 delar beroende på storlek. Blanda ihop marinaden i en bunke, lägg i kycklingfiléerna och marinera dem 1 timma. Sätt dem på spett och lägg dem på ugnsplåt med bakplåtspapper och stek i ugn på 175 grader i ca 15 minuter.

Cashewnötsdip

2 dl cashewnötter, osaltade

1 msk söt sojasås, t ex ketjapmanis

2 tsk malen ingefära

3 vitlöksklyftor

1 tsk sesamolja

1 msk honung

2 dl yoghurt

½ dl bladpersilja, grovhackad

½ dl färsk koriander, grovhackad

1 msk limejuice

salt och peppar

Lägg cashewnötter, sojasås, ingefära, vitlöksklyftor, sesamolja och honung i en marberedare. Mixa det halvgrovt, det ska börja kräma sig men fortfarande finnas bitar kvar. Häll över smeten i en skål och blanda ner yoghurten. Smaka av med grovhackad koriander, persilja, limejuice och salt och peppar.

Laxfärstårta med räkor

8 personer

800 g färsk laxfilé

2 äggvitor

1 helt ägg

2 tsk tomatpuré

2 msk konjak

1 krm cayennepeppar

2 tsk salt

5 dl mellangrädde

1 dl hackad dill

Garnering:

500 g oskalade räkor

100 g färsk sparris

2 avokado i skivor eller klyftor + 2 msk pressad citronsaft

ärtskott eller dill

Romsås:

4 dl lätt crème fraiche

100 g löjrom (eller regnbågsrom alt röd stenbitsrom)

1/2 dl hackad gräslök

1 pressad citron

1 krm mald vitpeppar

Alla ingredienser till såsen blandas och får stå kallt, minst en timma före servering.

Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med löstagbar kant. Skär laxköttet i bitar. Finfördela laxen i matberedare med kniv. Tillsätt ägg, tomatpuré, konjak, salt och peppar och slutligen grädden lite i taget. Rör till sist ner dillen för hand. Häll smeten i formen, grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Vid 70 gr innertemperatur är laxtårtan klar. Testa med en termometer.

Ta ut och låt tårtan "stanna till sig" i tio minuter innan den läggs upp och serveras varm. Kan också serveras kall. Fördela ingredienserna till garneringen.

Svampfylld potatis- och laxbakelse

Receptet räcker till 10 personer på ett buffébord

500 g rå mandelpotatis

80-100 g mascarponeost

50 g västerbottenost, riven

salt, peppar

1-2 vitlöksklyftor

60 g smält smör

150 g champinjoner

1 schalottenlök, hackad

½ dl hackad persilja

300 g rökt lax i tunna skivor

smör till stekning

olja i formen

Skala potatisen och koka den i bitar i lättsaltat vatten. Låt all fukt ånga av. Tryck potatisen genom en press och blanda den med mascarpone och västerbotten till en smidig massa. Salta och peppra. Pressa ner vitlöken och rör ner smöret.

Skär svampen i bitar och fräs den med löken i lite smör: rör ner persilja, salta och peppra. Blanda svampen med 3 msk av potatissmeten för att binda den. Pensla en avlång liten form med olja, klä den med plastfilm och låt filmen hänga ner över kanterna. Täck med tunna skivor lax som får gå en aning omlott. Låt även skivorna hänga över kanten.

Skeda ner hälften av potatissmeten. Lägg svampen som en sträng på mitten och täck med resten av potatisen. Dunka formen i bänken ett par gånger så att eventuella luftbubblor försvinner.

Vik över laxen, täck med plasten och lägg på en lätt tyngd på. Ställ i kylen över natten. Lyft upp den ur formen, lossa plasten och skär i bakelsebitar och servera med en fräsch sallad.

Vit chokladmoussetårta

400g mandelmassa

1 ägg

3 äggvitor

4 msk kakao

rivet skal av 1 apelsin

Fyllning:

5 dl grädde

300g vit blockchoklad

3 äggulor

Garnering: chokladdoppade små kycklingar och citronmeliss.

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan. Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskalet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kallna.

Vispa grädden. Dela chokladen och värm i smält i vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner i äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd ner resten. Häll smeten över kakan i formen. Täck över och ställ i frysen, minst 4 tim.

Låt tårtan stå framme ca 30 min före servering. Garnera med kycklingar och citronmeliss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!