Patient begick självmord på sjukhuset

Efter att ha lagts in akut för depression och suicidalt agerande vårdades patienten på US i Linköping. Men inne på vårdrummet tog personen sitt eget liv – trots att personalen bedömt tillståndet som förbättrat.

På psykiatriska kliniken i Linköping finns i dagsläget fem avdelningar med olia inriktningar, bland annat psykossjukdom, beroende, och affektiva sjukdomar (depressioner). Sammanlagt jobbar drygt 300 personer på kliniken.

På psykiatriska kliniken i Linköping finns i dagsläget fem avdelningar med olia inriktningar, bland annat psykossjukdom, beroende, och affektiva sjukdomar (depressioner). Sammanlagt jobbar drygt 300 personer på kliniken.

Foto: Agnes Ganestål

Linköping2025-04-21 18:00

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). I anmälan står det att patienten lades in akut på psykiatriska kliniken i Linköping, på grund av depression och suicidalt agerande. Personen bedömdes alltså vara självmordsbenägen.

Patienten, som är i medelåldern, behandlades med både läkemedel och en sorts elbehandling där hjärnan får svaga pulser av elektrisk ström under en kort tid, så kallad ECT.

Läkare bedömde att det här hjälpte patienten, och att tillståndet förbättrades. Patienten fortsatte att vårdas på psykiatriska kliniken. Rutinen som gäller är att personal ska titta till patienten en gång i timmen.

Under julhelgen hittades patienten död i sitt vårdrum. Det konstaterades att personen hade tagit sitt liv.

undefined
Åsa Kastbom är verksamhetschef på psykiatriska kliniken på US i Linköping.

Enligt P4 Östergötland, som tidigare rapporterat om händelsen, ska patienten ha hittats död inne på toaletten i rummet. Verksamhetschef på psykiatriska kliniken, Åsa Kastbom, vill dock inte kommentera den uppgiften av hänsyn till anhöriga.

Hur kommer det sig att det är möjligt för en patient att ta sitt liv inne hos er?

– Vi kan inte plocka bort alla sätt att skada sig själv eller andra, säger Åsa Kastbom.

– Det ser inte ut som i arresten, där man har en madrass på golvet. Så har vi det inte. Vi jobbar mycket med att det ska vara värdigt och mänskligt att vara hos oss.

Har ni brustit på något sätt i det här fallet?

– Vi har brustit i tillsynen, säger Kastbom.

På vilket sätt brast det? Tittade man inte till patienten en gång i timmen så som rutinen sa att man skulle göra?

– Det vill jag inte gå in på. Jag tänker på de anhöriga. Men det brast.

Vad gör ni åt det nu?

– Vi har pratat med personalen om hur rutinen ser ut, och hur viktigt det är att vi följer den.

Vet inte alla redan att man ska följa rutinen? Varför gör man inte det?

– Alla borde veta, och det finns rutiner och det ska gås igenom med nyanställda och det ska följas, säger Åsa Kastbom.

Det är svårt att förklara exakt vad som hänt med respekt för de anhöriga, menar hon.

– Skulle jag förklara så skulle jag blotta patienten, och det vill jag inte.

Många har slutat inom regionen det gångna året. Är det här en följd av det, att personalen är mer pressad och därför lättare gör fel?

– Vi är ju jätteoroliga att nedskärningarna ska påverka vården, både patientsäkerheten och medarbetarnas arbetsmiljö.

– Men hittills har varken vi eller chefsläkare sett att det finns en koppling.

undefined
I Tinnerbäckshuset på US finns den psykiatriska kliniken, med totalt 34 vårdplatser. Kliniken har utöver det åtta vårdplatser för rättspsykiatrisk vård.

De senaste 25 åren har det inträffat tre självmord på psykiatriska kliniken, uppger Åsa Kastbom – år 2000, 2017, och nu detta i slutet av förra året.

– Jag är läkare och förstår att vi aldrig kan gardera oss till 100 procent mot självmord. Men det är oerhört tragiskt när det händer. Det är fruktansvärt, säger hon.

Tror du att det ni gjort nu för att förebygga liknande händelser kommer att ha någon effekt?

– Det här har berört varenda medarbetare väldigt hårt, säger Kastbom och fortsätter:

– Det har tagits på väldigt stort allvar, och alla är bestörta över att det har hänt på vår arbetsplats. Här jobbar ju människor som inte vill annat än att hjälpa.

– Min uppfattning är att medarbetarna har tagit det hårt och att de har tagit till sig återkopplingen efteråt, och jag känner stort förtroende för medarbetarna.

Ivo-anmälan

Inom vården finns begreppet vårdskada. Det är en skada som man fått inom vården, och som kunde ha undvikits med rätt åtgärder.

Alla vårdskador ska utredas av vårdgivaren, som i det här fallet är Region Östergötland. I utredningen ska det bland annat redovisas vad som gjorts eller ska göras för att undvika liknande skador i framtiden.

Allvarliga vårdskador – skador som inte försvinner och påverkar en patient resten av livet – ska anmälas av vårdgivaren själv till inspektionen för vård och omsorg (Ivo). En sådan anmälan kallas för lex Maria-anmälan.

Tillsammans med anmälan ska vårdgivaren också skicka den utredning som har gjorts. Ivo granskar därefter om vårdgivarens utredning är tillräcklig, och om vårdgivaren har gjort det som krävs för att hålla en hög patientsäkerhet.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!