– När man känner till bakgrunden och vet vad som hänt tidigare, så känns det bara att nu får det vara nog. Det måste bli ett stopp för de här händelserna, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).
Eniga med honom är också kommunalrådet Eva Lindh (S) och miljöpartiets språkrör Nils Hillerbrand.
Dagen efter dödsskjutningen hörs ingen diskussion med partipartiska övertoner om vad som ska göras för att hindra liknande händelser. Istället tycks politikerna mycket eniga om att vad som krävs nu är samarbete, samarbete och åter samarbete. Mellan alla de aktörer – i form av föreningar och organisationer – som redan finns i Skäggetorp tillsammans med kommun, landsting och polis.
Det finns också en ilska hos alla tre att det återigen är Skäggetorp som är platsen för våldet.
– Ja, det är sorgligt att det händer ännu en allvarlig händelse i Skäggetorp. Man tänker förstås på anhöriga, men också på alla som bor i området. De har rätt till ett tryggt liv där de bor, säger Eva Lindh (S).
Nils Hillerbrand (MP) pekar på att Skäggetorp redan är drabbat bland annat efter branden när allaktivitetshuset brändes ner.
– Även om vi inte med säkerhet vet att nattens händelser är gängrelaterade, verkar ju indikationer finnas på att det kan vara så. Nu måste vi visa att vi inte accepterar att gängkriminalitet slår rot i någon stadsdel, säger han.
Inför sommaren presenterade Alliansen en rad insatser för unga för att lugna ner situationen i Skäggetorp och ytterligare något område.
Var det en misslyckad satsning, Paul Lindvall?
– Jag har inte alla detaljer kring nattens händelser, men det är klart att handlar det om kriminella gäng så slutar ju inte de för att vi har extra sommaraktiviteter och längre öppet på fritidsgårdar.
Lindvall har tidigare uttryckt kritik mot polisens bristande insatser i området. En kritik som han vidhåller även om polisen just nu – påpekar han – jobbar hårt för att lösa dödsskjutningen.
– Det har varit flera händelser de senaste åren och det är tydligt att polisen inte lyckas få fast gängledarna och bryta sönder de här gängen, säger han.
Han anser att som situationen har utvecklats måste det bli en diskussion om en mera permanent polisiär närvaro i flera stadsdelar.
– För det här handlar inte bara om otäcka händelser utan i högsta grad om en upplevd verklighet som gör att de som bor i utsatta områden är oroliga. De vågar inte gå ut kvällstid. Det måste finnas en polisiär närvaro i förebyggande syfte, säger han.
I Skäggetorp är människor chockade av det som hänt. Enligt kommunens säkerhetschef, Johan Edwardsson, jobbar polis, sociala jouren och representanter från stadsdelen tillsammans med Medborgarkontoret i en snabbt hopsatt krisgrupp.
– Dessutom går medlemmar ur Kris (kriminellas revansch i samhället) omkring i området och pratar med de ungdomar som har behov av det, säger Johan Edwardsson.
Enligt Edwardson kommer alla stödjande åtgärder vara kvar så länge behovet finns.