Person vårdas för svår sjukdom

En Linköpingsbo vårdas för legionärssjukan på Universitetssjukhuset, US, i Linköping. Enligt smittskyddsläkaren Britt Åkerlind är personen ordentligt sjuk.

Personen kommer att behöva vårdas under en längre tid.

Personen kommer att behöva vårdas under en längre tid.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Linköping2016-02-22 17:00

Det var den 12 februari som informationen om att en patient vårdas för legionärssjukan inkom till Miljökontoret i Linköping.

– Jag kan inte säga så mycket, men patienten är ordentligt sjuk, inlagd på sjukhuset och kräver sjukvård, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare vid Region Östergötland.

Legionärssjukan kan ses som en svårare form av lunginflammation som alltid leder till att den drabbade behöver sjukvård under en längre tid. Själva sjukdomen bryter ut efter att patienten smittats med legionellabakterier, en bakterie som frodas då vattentemperaturen blir för låg i vattenledningar.

– Vattnet går att dricka eftersom bakterierna inte klarar den sura miljön i magen, men då det andas in i form av vattenånga kan bakterierna fästa sig vid lungcellerna, säger Britt Åkerlind.

Personen som nu vårdas på US bor i ett flerfamiljshus som ingår i en bostadsrättsförening i Linköping. Efter provtagning har det konstaterats att det är från vattnet i bostadshuset som personen ådragit sig sjukdomen. Var någonstans mer exakt huset är beläget vill inte miljöchefen på Miljökontoret, Reidar Danielsson, gå in på.

– Vi vill inte gå in på detaljer med tanke på personen som är sjuk, men alla som bor där är informerade och de har arbetat med det här i fastigheten den senaste vecka.

Han fortsätter.

– Det här är inget som hålls i hemlighet så ingen hyresgäst behöver vara orolig att det inte framgått.

Då en person diagnostiseras med legionärssjukan tar Miljökontoret prover på de platser där hen vanligtvis vistas och kan ha blivit utsatt för bakterierna. Oftast tas det prover från hemmet och arbetsplatsen, men om hen till exempel vistas mycket i simhallen tas prover även där. Då platsen för smittoorsaken är lokaliserad höjs temperaturen i rörsystemen och ledningarna renspolas.

– Det kan vara lite bökigt att bli av med alla bakterier. Förutom temperaturen och renspolningen brukar man byta eller rengöra duschmunstycken och silar där bakterierna kan ha fastnat, säger Reidar Danielsson.

Att mätningar visar förekomst av legionella menar Reidar Danielsson händer emellanåt, men det är väldigt sällan som någon blir sjuk.

– Jag har jobbat med det här i 30 år och under min tid har jag sett tre fall i Linköping. Förhöjda halter av legionellabakterier däremot kan förekomma.

Nya prover har tagits på vattnet i fastigheten, dock kommer arbetet att fortsätta.

– Det kommer att tas mer prover. Vi ger oss naturligtvis inte förrän vi ser att det gått ner i halten, säger Reidar Danielsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om