Den personal som Corren varit i kontakt med tillhör de som har sagt upp sig. Efter flera år på samma ställe och under flera utförare så går det inte längre, anser de.
Enligt de båda har det varit problem ända sedan Aleris tog över efter Leanlink. Men sedan slutet av sommaren har problemen förvärrats, hävdar de. Det handlar om allt från ledningens bemötande till bemanning och det faktum att många är rädda för att rapportera avvikelser.
Det var häromdagen som Corren berättade att allt fler klagomål om situationen på Landeryds vårdboende, som drivs av Aleris, hade lett till att kommunens kvalitetskontor genomfört en kontroll. Den visade bland annat brister i det som kallas genomförandeplaner (en som plan som visar vilken omsorg/vård den enskilde behöver) och det som kallas egen tid.
Personalen bekräftar bilden av att det inte fungerar som företaget utlovat när det tog hem upphandlingen.
Situationer på natten
En av dem – vars uppgift det har varit att göra en bemanningsplan – har inte varit med om att göra någon (en plan för hur omvårdnaden och vården av den enskilde ska ske) under hela hösten. Hon konstaterar att hon egentligen inte ens vet hur man gör en sådan.
– Eftersom just genomförandeplanen sägs vara så viktiga för Aleris så känns det konstigt att vi som personal aldrig fått någon utbildning i hur man gör sådana, säger hon.
De vet också att kolleger fått höra att om det uppstår situationer under natten där en boende behöver exempelvis ett glas mjölk och en smörgås, så kan man skriva upp det som egen tid.
– Sånt kan jag inte ställa upp på. Det tillhör väl i alla fall det som ingår i vanlig omvårdnad, säger en av dem.
"Får inte säga något"
Att det som utlovas inte genomförs har en enkel förklaring, enligt de båda.
– Det är för lite folk, helt enkelt. Det är något som inte stämmer i uträkningarna av bemanningen, säger de och ifrågasätter sättet som Aleris räknar ut personaltätheten.
– Vi får inte heller säga att vi har kort om personal eftersom ledningen alltid påpekar att det finns personal i hela huset och det är bara att gå hämta. Men hämtar jag en kollega så uppstår det ju personalbrist någon annanstans.
Det händer, säger en, att brukare ibland inte kommer upp ur sängen förrän efter klockan tio på förmiddagen.
Fler än en gång har det också hänt, påstår de, att personal jobbar fler skift på raken än vad som egentligen är tillåtet. Det handlar förvisso om att många själva vill tjäna lite extra pengar, men är ändå ett ansvar för ledningen tycker de båda.
– Tänk om det händer något och hur är det med försäkringar då?
Brister i ledarskapet
I den situation som i dag råder på Landeryd skulle de inte vilja se någon nära anhörig där.
– Det värsta är att det blir de som är svaga som får det sämst. De som har starka anhöriga har någon som pratar för dem.
De båda kvinnorna är också kritiska till det de upplever som ett negativt förhållningssätt till att skriva avvikelserapporter. Trots att det är en mycket viktig åtgärd för att se vad som inte fungerar så är det inte något som ledningen ser positivt på, hävdar de.
– Jag vågar i alla fall inte skriva något och jag vet att fler resonerar som jag, säger en av dem.
Att situationen har uppstått tycker de båda i grunden beror på brister i ledarskapet. Det är det som har lett till att folk flyr. Sedan blir det rena kedjereaktionen. Ju fler som slutar desto fler mår dåligt.