Tekniska verken varnar för Stångåns is: "Kan brista"

Tekniska verken och kommunen har fått in rapporter om att människor rör sig på isen över Stångån i centrala Linköping. Nu går de ut med en gemensam och skarp varning.

Tekniska verken och Linköpings kommun har fått in rapporter om att personer rört sig på isen över Stångån. Under fredagen skickade de ut en gemensam varning.

Tekniska verken och Linköpings kommun har fått in rapporter om att personer rört sig på isen över Stångån. Under fredagen skickade de ut en gemensam varning.

Foto: Pella-Maria Petersson/Arkivbild

Linköping2024-01-12 19:35

På fredagseftermiddagen är budskapet, från både Tekniska verken och Linköpings kommun, tydligt.

"Gå inte på isen över Stångån", skriver kommunen på sin Facebook-sida.

"Vi vill uppmana till att undvika att gå på isen och istället använda de broar som finns över ån", skriver i sin tur Tekniska verken.

undefined
"Det är allvarligt. Man ska generellt sett vara väldigt försiktig med att röra sig på isar som ligger på ett strömmande vatten", säger Ola Palmquist, affärsenhetschef med ansvar för vattenkraft på Tekniska verken,

Ola Palmquist är affärsenhetschef med ansvar för Vattenkraft på Tekniska verken.

– Vi har fått rapporter om att man har sett att ungdomar och barn, kanske också vuxna, har varit ute och gått på isen på Stångån genom stan. Det är allvarligt. Man ska generellt sett vara väldigt försiktig med att röra sig på isar som ligger på ett strömmande vatten. Man kanske tänker att isen är väldigt stark och stabil nu när det har varit kallt länge – men då ska man veta att det går ett ovanligt högt flöde genom Stångån just nu som gör att det strömmande vattnet nöter på isen underifrån, säger Ola Palmquist och fortsätter:

– Det här flödet är också ojämnt över ån. På kanten kan isen vara tjock men om man går längre ut kan det brista helt plötsligt. I och med att det strömmar ganska ordentligt finns det en risk att man, i värsta fall, dras in under isen också.

I förra veckan uppmärksammade vi isen på Stångån. Där varnade både Linköpings kommun och Linköpings långfärdsskridskoklubb för att ge sig ut på Stångåns is. Varken kommunen eller långfärdsskridskoklubben har någon statistik på hur ofta de centrala delarna av Stångån helt fryser till is, men särskilt vanligt är det inte.

– Vi använder nästan aldrig Stångån. Det viktigaste skälet är att vi inte vill locka ut andra på isen där det finns en risk. Det kräver att man gör en ordentlig isbedömning och att man är kunnig inom det området. Vi åker sällan nära städer eller tätbebyggda områden överhuvudtaget – vi vill inte skrämma folk som inte förstår att vi vet vad vi håller på med, sa Anders Norr, ordförande för långfärdsskridskoklubben, då.

undefined
Stångån ligger ofta öppen, men ibland fryser den till.

Tekniska verken och Linköpings kommun kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder inför helgen – förutom varningen på sociala medier.

– Vi kan inte riktigt ta ansvar för vad som sker längs med ett helt vattendrag. Vi sköter regleringen av hur mycket vatten som rinner genom ån, efter de vattendomar vi har, och det finns en del varningsskyltar uppsatta i närheten av våra kraftstationer, säger Ola Palmquist.

Karta: Stångån, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!