Enligt Karin Salomonsson, hon blir 85 i höst och bor i Stångåstadens trygghetsboende på Göstringsgatan 3 med Cupolen och Pingstkyrkan som närmaste granne, började eländet för någon månad sedan.
– Då var det riktigt illa. Även för mig som hör så dåligt. Det var hemskt, faktiskt.
Karin har sitt sovrum med utgång till balkongen, endast ett stenkast bort från taket där sammanlagt fyra fläktar är placerade.
Sommartid sitter hon ofta ute och njuter av ljudet av fåglar och dofterna från blommorna hon planterat med omsorg.
Nu är det inte lika mysigt längre.
– Jag kunde inte för mitt liv förstå vad det var för något som lät så högt när oväsendet drog igång.
– Först trodde jag att det var en sån där stor maskin som tar bort gammal asfalt. Men det var det ju inte.
Karin Salomonsson har fått veta att flera av hennes grannar störs mer av det monotona ljudet från fläktarna än hon själv.
– Eftersom min hörsel är nedsatt kan jag stå ut med det. Men andra i uppgången pratar om det och de är väldigt irriterade. De har det betydligt jobbigare än mig, har jag förstått.
En boende som hört av sig till tidningen påpekar att de som har balkongen mot Cupolen inte kan sova med dörren öppen på natten när det är varmt.
– Här betalar vi dyra hyror och en del har lagt upp extra pengar för att få sina balkonger inglasade. Det måste bli ett slut på detta, skriver kvinnan i ett mejl.
Albin Eklöf, distriktschef på Stångåstadens område Väst, dit trygghetsboendet på Göstringsgatan hör, bekräftar att man känner till att fläktarna på Cupolens tak ger ifrån sig ett högt ljud som många uppfattar som störande.
– En av mina medarbetare har haft mejlkontakt med fastighetsägaren och det jag fått veta är att dialogen varit bra. Min känsla är att vi ska kunna ordna det här. Exakt vad som ska göras har jag dock inget svar på i dagsläget, uppger han.
Det är Pingstkyrkan i Linköping som är fastighetsägare och kyrkans föreståndare och pastor, Marcus Sönnerbrandt, förklarar att fläktsystemet sattes upp innan Pingstkyrkan tog över Cupolen och före det att Stångåstaden byggde intilliggande bostadshus.
– Att ljudet är störande är naturligtvis tråkigt och det är angeläget för oss att vi får en trivsam miljö i vårt område.
Sönnerbrandt fortsätter:
– Vi har gjort en noggrann översyn av våra maskiner och konstaterat att de fungerar som de ska. Vi har nu inlett en process tillsammans med Stångåstaden för att se vad vi tillsammans kan göra för allas bästa. I arbetet ingår bland annat att invänta förslag på åtgärder från våra leverantörer och uppgifter på vad det kan komma att kosta.