Pizzaprofilen öppnar ny restaurang

Zana Aziz driver pizzeria i Norrköping och snart öppnar han restaurang i Linköping. Målet är att öppna tio krogar innan han fyller 40.

Lokalerna på Sparregatan i Linköping byggs om helt. I mars räknar Zana Aziz med att kunna öppna restaurang Only by Zana.

Lokalerna på Sparregatan i Linköping byggs om helt. I mars räknar Zana Aziz med att kunna öppna restaurang Only by Zana.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-01-13 07:00

Med oväntade ingredienser som mango, avokado, fikon och apelsin har Zanas pizzor gjort succé i Norrköping. Där driver han sedan tre år pizzeria Massimo tillsammans med sin fru Zhena Othman.

I mars siktar paret på att öppna restaurang Only by Zana på Sparregatan i Linköping, i de lokaler som senast innehöll Tapas bar och restaurang. De nyskapande pizzorna kommer att serveras här också, men det är inget "Massimo 2".

– Det här blir mer av en finrestaurang. Jag vill inte vara låst till pizza och annat italienskt, inte till en fast meny överhuvudtaget. Det här ska vara ett ställe man går till och undrar vad de har på menyn den här kvällen – italienskt, spanskt, svenskt, kanske amerikanskt, säger Zana.

Zana Aziz har massor med idéer.

– Varför inte flamberad pasta, med röksmak? En lunchbuffé som är helt kolhydratsfri? Jag vill utveckla matkulturen.

Zana kom till Sverige som åttaåring – "från ingenmansland, jag är kurd". Han jobbade i ett antal år som kock i Växjö och Ljungby innan han och Zhena flyttade till Norrköping. Planen var att öppna restaurang, men ekonomin räckte bara till en liten pizzeria – "ett hål i väggen", som Zana uttrycker det.

Problemet var bara att Zana aldrig i sitt liv bakat en pizza. Det ser enkelt ut när pizzabagarna slänger runt med sin deg, men Zana fick ställa sig och kavla fyrkantiga pizzor med brödkavel.

Ambitionen var det inget fel på och sju månader senare ställde han upp i pizza-SM.

– Jag hade med min brödkavel och blev hånad för den. Men juryn gillade min pizza med avokado och jag kom tvåa!

Sedan dess har Zana representerat Sverige vid två pizza-VM och i vår är det dags igen, i Italien. Zana vill gärna ha med sin favoritingrediens, mango, men det är ett vågat val i pizzans hemland.

– Frukt på pizza är tabu i Italien. Men det beror på hur juryn ser ut. Kommer den från södra Italien är det kört, men är den från norra kan det finnas en möjlighet.

Nu håller lokalerna på Sparregatan i Vasastaden på att byggas om totalt. När allt är klart ska här finnas 40 sittplatser i restaurangen, 20–25 i loungen och kanske så mycket som 70–80 utomhus. Zana hoppas få ha uteservering inte bara på trottoaren, utan även i parken mittemot.

– Tänk en kolgrill där, lite bord och stolar. Så trevligt det skulle kunna bli.

Till hösten har Zana planer på att öppna en tredje restaurang, då i Norrköping.

– Jag är 34 år och mitt mål är att ha tio restauranger innan jag fyller 40. Man ska sätta upp höga mål, tycker jag.

Sedan Massimo öppnades för tre år sedan har Zana och Zhena fått två barn.

– Det gäller att planera och ha rutiner före att hinna med allt. Att avsätta tid för barnen, och tid för oss själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om