Åttavåningshus föreslås vid Lilla torget

Gyllenhuset byggs ut och blir åtta våningar högt. Det är det mest spektakulära inslaget i en ny detaljplan vid Lilla torget i Linköping. Nu får allmänheten möjlighet att tycka till.

Både Gyllenhuset och Lindexhuset föreslås växa på höjden. Så här ser arkitektförslagen för de båda husen ut.

Både Gyllenhuset och Lindexhuset föreslås växa på höjden. Så här ser arkitektförslagen för de båda husen ut.

Foto: Sandellsandberg arkitekter

Linköping2023-04-24 17:01

Detaljplaneförslaget innehåller en rad förändringar kring Lilla torget, även kallat Gyllentorget. Här är några av dem:

• Ett par låga byggnader vid Göran Dyks gata rivs och ersätts av sexvåningshus. Kommunens ambition är att förvandla dagens bakgata till "en levande och spännande bakficka".

undefined
På Göran Dyks gata är det tänkt att låga byggnader ska rivas och ge plats för sexvåningshus.

• Lindexhuset vid torget byggs på med två våningar med kontor/gymnasieskola och en indragen takvåning.

• Gyllenhuset byggs på och blir sju våningar högt plus en mindre åttonde våning uppe på en takterrass.

• Sammanlagt rör det sig om ett tillskott på drygt 11 000 kvadratmeter. Det väntas ge cirka 80 nya bostäder, 400 kontorsarbetsplatser och flera lokaler för till exempel butiker och restauranger. Tanken är att blandningen av bostäder och verksamheter ska skapa en mer levande miljö under en större del av dygnet.

undefined
Både Gyllenhuset och Lindexhuset föreslås växa på höjden. Så här ser arkitektförslagen för de båda husen ut.

Det som förmodligen kommer att väcka mest debatt är påbyggnaden på Gyllenhuset. I kommunens egen inventering som gjordes 2014 klassades Gyllenhuset som en ”byggnad av betydande kulturhistoriskt värde”. Det är den allra högsta klassen av fem, samma som till exempel slottet och domkyrkan.

Även i en helt ny kulturmiljöutredning, som kommunen låtit konsultföretaget WSP göra, lyfts Gyllenhuset fram som värdefullt och känsligt för förändringar. Utredningen kommer fram till att "volymen bör hållas intakt, särskilt i fråga om höjd".

Kommunens stadsplaneringavdelning motiverar beslutet att ändå föreslå högre byggnader vid torget så här: "En avvägning har gjorts mellan påverkan på kulturmiljön och de värden som tillförs på platsen i form av bostäder, kontor och verksamheter, där de positiva effekterna för en levande och trygg stadsmiljö har bedömts överväga". Man påpekar också att "i och med att de befintliga volymerna bevaras och fortsatt är avläsbara kan även den ursprungliga kompositionen runt torget avläsas".

undefined
Förslaget sett från ovan, med tillbyggnader på Gyllenhuset och Lindexhuset samt ett nytt, högre hus på Göran Dyks gata.

Flera fastighetsägare är inblandade i planerna: Lundbergs, Botrygg, LBB och Vasaparken. Detaljplanen är ute på samråd mellan 25 april och 5 juni. Under den perioden kan myndigheter och allmänhet lämna in sina synpunkter.

Om detaljplanen klubbas och vinner laga kraft kan byggena komma igång tidigast under 2025 och i så fall vara klara 2028. Kommunen har planer på att därefter rusta upp själva torget och gatorna däromkring.

undefined
Så här ser Lilla torget – eller Gyllentorget – ut idag, med två- och trevåningsbyggnader.
Lilla torget kommer att genomgå en stor förvandling om detaljplanen blir verklighet.
Lilla torget kommer att genomgå en stor förvandling om detaljplanen blir verklighet.
Karta: Lilla torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!