Femvåningsbyggnad kan byggas i centrala Linköping

Ett femvåningshus planeras intill länsstyrelsen i Linköping. Inne i länsstyrelsens byggnad kan det bli vårdcentral.

Ett femvånings kontorshus planeras framför länsstyrelsebyggnaden. Detaljplanen ställs ut 9 juni–11 augusti och under den tiden kan allmänheten komma med synpunkter..

Ett femvånings kontorshus planeras framför länsstyrelsebyggnaden. Detaljplanen ställs ut 9 juni–11 augusti och under den tiden kan allmänheten komma med synpunkter..

Foto: Winell & Jern

Linköping2023-06-09 05:00

2017 ansökte den dåvarande fastighetsägaren Lilium om en detaljplan för att få bygga mellan länsstyrelsen och korsningen Östgötagatan/Västra vägen. Då var tanken att bygga en ny vårdcentral samt kontor, vårdbostäder – och kanske även vanliga bostäder.

Sedan dess har en hel del hänt. Castellum har köpt fastigheten av Lilium och tankarna på bostäder har skrotats. En vårdcentral planeras fortfarande – men inte i den nya byggnaden utan i den norra delen av länsstyrelsehuset.

– Vi har tomma ytor där sedan Securitas och Verisure flyttade ut, så vi undersöker möjligheten att bygga om lokalerna till vårdcentral, berättar Therese Malmström, projektutvecklare på Castellum.

Inga avtal är skrivna, men Region Östergötlands avsikt är att Nygatans vårdcentral ska flytta till de ombyggda lokalerna.

Länsstyrelsens lokaler ska moderniseras – och eventuellt även krympas.

– För några år sedan ville länsstyrelsen ha större lokaler, men corona förändrade en del samtidigt som länsstyrelsen önskar en mer flexibel kontorslösning, konstaterar Therese Malmström.

undefined
Fastigheten heter Amasonen 3 och begränsas av Östgötagatan, Västra vägen och Gröngatan.

Ett detaljplaneförslag har arbetats fram och går ut på samråd 9 juni–11 augusti. Under den tiden har allmänheten möjlighet att komma med synpunkter. 

Planen innehåller ett nytt kontorshus i fem våningar framför länsstyrelsebyggnaden. Ytorna i den nya byggnaden blir drygt 10 000 kvadratmeter och under mark planeras ett garage med 79 bilplatser. 

Enligt Therese Malmström finns det en efterfrågan på centrala kontor, trots distansarbete och lågkonjunktur. 

– Det finns inte så många stora, centrala kontorsytor att erbjuda och vi har en del förfrågningar, säger hon.

undefined
Den nya byggnaden kan enligt detaljplaneförslaget innehålla kontor och centrumverksamhet.

Detaljplanen förbjuder rivning och förvanskning av länsstyrelsebyggnaden, som i en kulturhistorisk utredning bedömts som särskilt värdefull. Så här skriver detaljplaneavdelningen bland annat: "Landstatshuset utgör en viktig årsring ... och ett mycket tydligt exempel på hur statens förvaltningsbyggande ute i länen tog sig uttryck under det tidiga 1970-talet. Landstatshusets arkitektoniska helhetsgestaltning och dess tidstypiska sparsmakade utformning  ... karaktäriserat av påkostade byggnadsmaterial som kalksten, koppar och puts som genom dess färgsättning ger byggnaden ett stillsamt men allvarligt och formellt uttryck."

Några träd har bedömts som särskilt värdefulla och ska skyddas. En del träd kommer enligt förslaget att tas bort, men ska i så fall ersättas av lika många nya på andra håll inom fastigheten.

undefined
Så här kan det nya huset komma att se ut, enligt en tidig arkitektskiss.
Karta: Länsstyrelsen Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!