Planen håller – då ska torget vara klart

Fyndet av det gamla franciskanerklostret under Hospitalstorget har betytt förseningar. Det återfanns 2015 och betydde betydligt mer arkeologi än väntat. Men nu pågår torgupprustningen för fullt.

Det inre av klosterkyrkan grävdes ut på försommaren 2016.

Det inre av klosterkyrkan grävdes ut på försommaren 2016.

Foto: Joakim Blomqvist

LINKÖPING2017-02-18 20:00

– Det är alltid komplicerat att gräva och bygga i innerstaden, säger Marie Fredin som är projektledare för den nya Hospitalstorgssatsningen.

– Logistiken ska fungera, butikerna ska kunna ha öppet, trafiken måste kunna flyta på. Men om det ska bli riktigt fint, så måste det kanske vara stökigt först.

Vid just den här upprustningen hittades alltså dessutom det gamla franciskanerklostret, det som grundades 1287 och som blev startmotorn för staden Linköpings utveckling.

– Vi visste ju inte att klostret och klosterkyrkan hade legat här, säger Marie Fredin. Det var fantastiskt roligt och spännande med de här fynden, men de måste förstås grävas ut och dokumenteras. Självklart har det försenat byggprojektet.

– Det var det värt! Men också fortsättningen tar nu längre tid, arkeologerna är med oss hela tiden och övervakar jobbet.

Ja, kanske har renoveringen av torget tagit bortåt ett år längre än väntat.

Det finns många Linköpingsbor som undrar över hur det står till med tidplanen för torgupprustningen. Den första sprack alltså, men den nya ser ut att hålla. I december 2017 ska alltihop vara färdigt.

Läs här om byggplanerna!

Just nu läggs markvärme under Stora Badstugatan. Den får ny beläggning av bågsatt smågatsten. Belysningen byts ut till stolpbelysning av äldre karaktär.

Det ska bli markvärme runt hela torget, på alla kör- och gångytor.

– Men inte mitt på torget. Dels vill vi att snön ska kunna ligga kvar, dels utreder vi möjligheten att anlägga en skridskobana där.

Torget är alltså en av de äldsta platserna i Linköpings stad. Nu ska det bli en mötesplats tillsammans med den förbipasserande Nygatan, som blir gågata i fortsättningen, utan kantstenar men med nya ytskikt av bågsatt smågatsten och granithällar. Parkeringsplatserna tas bort.

Torget får nya ytskikt av betongmarkplattor, marktegel och smågatsten. Fyra större planteringsytor med perenner och träd kommer anläggas och i anslutning till dessa, sittplatser i form av soffor och väl tilltagna sittdäck av trä.

Sex djurskulpturer av Eva Fonråå ska smycka torget tillsammans med en fontän i form av en täckt vattenränna med fontänmunstycken.

– Målsättningen är att butikerna ska kunna ha öppet som vanligt och att det ska gå att ta sig fram kring torget. Dialogen och samarbetet med näringsidkarna fungerar jättebra i det här projektet, säger Marie Fredin.

– Kanske kan det uppfattas som om jobbet går långsamt ibland, men det är mycket logistik som ska fungera.

Franciskanerklostret

Klostret grundades sannolikt i samband med biskop Bengts testamente 1287.

Biskopen skänkte en altarprydnad, en mässdräkt och 40 mark till franciskanerna i Linköping.

1287 anses också vara året då staden Linköping grundades.

I samband med reformationen på 1500-talet stängdes klostret och hospitalet grundades. Det stängdes 1777.

1733 angav biskop Rhyzelius att klostret legat norr om domkyrkan.

I slutet av 1990-talet lanserades Hospitalstorget som klosterplats.

Först 2015 återfanns klostret.

Läs mer: http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/2000_217

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om