Platsbrist skapar kaos på psyket

Platsbristen på vuxenpsykiatriska kliniken i Linköping beskrivs som en katastrof. Psykotiska, störande patienter blandas med djupt deprimerade på ständigt överbelagda avdelningar. Dagligen skrivs patienter ut som skulle behöva vårdas längre.

Hit men inte längre. Vuxenpsykiatriska kliniken på US tvingas skriva ut  patienter i förtid på de ständigt överbelagda avdelningarna.

Hit men inte längre. Vuxenpsykiatriska kliniken på US tvingas skriva ut patienter i förtid på de ständigt överbelagda avdelningarna.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2010-02-25 06:30

- Vi ska vara glada för att vi inte haft några större vansinnesdåd i Linköping ännu, säger Anders Gustavsson. Han är koordinator och fackligt skyddsombud på vuxenpsykiatriska kliniken och har jobbat här i decennier.

När halva psykiatrihuset revs försvann en vårdavdelning. Det är orsak till att bristen på vårdplatser är större än någonsin tidigare.

- Det är allmänt känt sedan länge men någon lösning på problemet har inte hittats, säger verksamhetschef Bengt-Olof Bengtsson om platsbristen.

Hur bra vården är kan inte mätas i enbart antal vårdplatser. Bengt-Olof Bengtsson är den förste att hålla med om det. Men det finns en nedre smärtgräns som Linköping passerat, anser han och jämför med Lund som är en universitetsklinik, relativt jämförbar med Linköping. Där har psykiatrin nästan tre gånger mer av både resurser och vårdplatser, jämfört med här.

Brist i hela landet

Vuxenpsykiatriska kliniken i Lund har 22-24 läkartjänster jämfört med 10-12 i Linköping. Skillnaden i antal ST-läkare (läkare under utbildning) är ännu mycket större; i Lund är de lika många som antalet läkare, i Linköping fyra.

Psykiatriker är en nationell bristvara. Resursanorexin som vuxenpsykiatrin i Linköping lider av gör det extra svårt för kliniken att rekrytera doktorer såväl som specialistsjuksköterskor. Hoppet sattes till att det utlovade nya psykiatrihuset skulle bli moroten som kunde locka folk. Huset skulle börja byggas på tomten intill nuvarande psykiatrihus i år. I slutet av januari kom beskedet att bygget inte blir av.

Nytt hus behövs

Ett nytt psykiatrihus skulle inte bara förbättra arbetsmiljön rent fysiskt. I huset skulle man också få plats för en avdelning för enbart psykospatienter. Med den skulle man slippa blanda ofta mycket störande patienter, med djupt deprimerade som sker nu. Man skulle också slippa ständiga överbeläggningar, och slippa skriva ut patienter i förtid.

Kliniken har ännu inte hämtat sig från chocken att det inte blir något nytt psykiatrihus.

- Vi har väntat så länge. Den här gången trodde vi verkligen att bygget skulle bli av. Landstinget har lurat oss, beskriver Anders Gustavsson känslan som genomsyrar all personal på psykkliniken.

Ann-Sofie Scheele som är vårdenhetschef på avdelning 38 och psykosmottagningen, håller med.

- Hade det handlat om hjärtsjukvård skulle huset byggts för länge sedan. Psykiatrin fortsätter att vara lägst prioriterad, konstaterar hon och tillägger:

- Det är svårt att coacha sina medarbetare och få dem att inte tappa sugen efter det här.

Läs mer i torsdagens Östgöta Correspondenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om