Det var den 25 maj under Sverigedemokraternas ungdomsförbunds demonstration, som ett 30-tal motdemonstranter frihetsberövades och kördes med buss till Mjölby. Syftet var att förhindra våldsamheter.
Ungdomarna släpptes av vid E4:an, men någon kontakt med föräldrarna togs aldrig.
Detta fick Annika, mamma till en 15-årig pojke, att ta mycket illa vid sig. Hon vill inte gå ut med efternamn för sonens skull.
– De dumpade honom där efter att han hade varit med om någonting traumatiskt. Det gör att ungdomarna får en taskig syn på polisen och vårt samhälle, sa Annika till Corren då.
Gjorde polisanmälan
Några dagar senare polisanmälde hon polismyndigheten i Östergötland för tjänstefel. Jan Pettersson är kommissarie på Rikspolisstyrelsens internutredningsenhet.
– Jag kan bekräfta att vi ha fått in anmälningar om detta, men jag går inte in på hur många, säger han.
När Corren begär ut anmälningarna visar det sig senare vara tre stycken. En man uppger dessutom att han blivit slagen på sin redan bandagerade armbåge med polisens batong.
I måndags sa polismästare Stefan Mann till P4 Östergötland att polisen inte har skyldighet att informera föräldrar när de avlägsnar personer, trots att ungdomarna var omyndiga.
"Inga åldersgränser"
– Det finns inga åldersgränser när det gäller att avlägsna personer. Detta är en väldigt lindrig form av frihetsinskränkning enligt lagstiftarens bedömning. Man får inte avlägsna någon till ett ställe det är svårt att ta sig ifrån och det skedde inte i detta fall /.../ Det var en större fara för barnen att befinna sig på demonstrationen än i Mjölby, sa Stefan Mann, till P4 Östergötland.
Hans uttalande fick Annika att lämna in en JO-anmälan.
– Stämmer det han sa är det en brist i lagen. Nästa gång är det 9-åringar som får hoppa av vid E4:an. Jag vill göra de här ungdomarnas röst hörd. Alla barn berättar inte hemma, säger Annika.
Vid intervjun med länspolismästare Ulrika Herbst i slutat av maj ställde Corren några av Annikas frågor.
Varför har ingen ringt hem till föräldrarna?
– Jag kan inte svara på det.
Är det lämpligt att släppa av en 15-årig pojke vid E4:an?
– Man brukar ta kontakt. Det finns rutiner för det där. Det är också något vi får titta på i uppföljningen, om vi har följt de rutinerna.
Men är det lämpligt att ta kontakt med föräldrarna?
– Ja, alltid när vi har med underåriga att göra brukar vi förvissa oss om att föräldrar blir kontaktade. Är man 15 år, även om man är i sammanhang när man har betett sig väldigt vuxet men olämpligt, så är man ändå ett barn i lagens mening och fortfarande omyndig. Ställs frågan enskilt och naket och utan sammanhanget så kan man säga ”så klart man ska kontakta föräldrarna” men det kanske var omständigheter runt omkring så att det löste sig ändå.
Han ringde själv hem till sin mamma, men hon ville ändå få veta att han blivit frihetsberövad.
– Det förstår jag, som förälder är man naturligtvis orolig.