Polisen avslutar stora sökinsatsen efter Tove

Trots att Liu-studenten Tove fortfarande är borta så meddelade polisen under fredagen att man minskar resurserna kring sökinsatsen.

Under fredagen ändrade polisen taktik i sökandet efter Liu-studenten Tove. Istället för att söka brett utgår nu polisen från de tips som kommit in. Polisen undersöker bland annat Toves cykel, som hittats parkerad på en adress i Vetlanda.

Under fredagen ändrade polisen taktik i sökandet efter Liu-studenten Tove. Istället för att söka brett utgår nu polisen från de tips som kommit in. Polisen undersöker bland annat Toves cykel, som hittats parkerad på en adress i Vetlanda.

Foto: Efterlyst/Viaplay och privat

Linköping2022-10-21 11:08

Läkarstudenten Tove som pluggar på Linköpings universitet är försvunnen efter en utekväll förra helgen i Vetlanda. Två jämnåriga kvinnor sitter häktade, på sannolika skäl misstänkta för människorov. De båda nekar till brott.

Vid lunchtid på fredagen spärrades en plats av ute på landsbygden, enligt Aftonbladet. Johnny Gustavsson, presstalesperson på polisregion öst, tonar ner uppgiften och säger att platsen är en av många som polisen sökt av i dag.

– Just här valde vi att spärra av för att kunna arbeta i lugn och ro, säger han. 

Hittills har polisen sökt brett efter Tove. Men under fredagen ändrade de taktik och började istället punktmarkera vissa platser utifrån de tips som kommit in.

– Vi har fått in en hel del tips. Mängden tips är enorm i början av en händelse. Det här är en hel bygd som är påverkad och som känner de inblandade familjerna. Vetlanda är ingen världsmetropol, utan det är många som vill dela sina idéer och tankar om vad som kan ha hänt, säger Johnny Gustavsson.

På fredagseftermiddagen meddelade polisen att man ska börja avveckla den stora akuta sökinsatsen. Det område, drygt två kilometer, som man bedömt att Tove kan befinna sig på har finkammats utan att hon har hittats.

Hur förklarar man för anhöriga att man slutar leta trots att hon fortfarande är försvunnen?

– Vi har inte slutat söka efter henne. Vi jobbar vidare, säger Johnny Gustavsson och menar att ärendet endast går in i en ny fas.

På eftermiddagen upprepar polisens presstalesperson Monica Bergström för TT att polisen följer upp tips: 

– Om åklagaren som leder förundersökningen vill att vi återupptar sökande så gör vi ju det, absolut, säger hon.  

Förundersökningen om människorov fortsätter och polisen kommer att hjälpa till med de utredningsåtgärder som beslutas av förundersökningsledaren. Corren har sökt kammaråklagare Adam Rullman utan att lyckas.

undefined
Under fredagen deltog polispatruller, hundförare, drönare, räddningstjänst och Sjöräddningssällskapet i sökinsatsen. Hädanefter ska den akuta sökinsatsen avvecklas. Förundersökningen om människorov fortsätter dock. (Fotot är från tidigare i veckan).

Vad som hände natten mellan lördag och söndag förra helgen är fortfarande oklart. Enligt uppgifter till TV-programmet Efterlyst lämnade Tove utestället Nöjet i Vetlanda tillsammans med de båda häktade kvinnorna som hon sedan tidigare är bekant med. En av kvinnorna ska själv ha berättat att bråk uppstod på nattklubben, rapporterar P4 Jönköping som talat med flera personer ur de häktade kvinnornas bekantskapskrets. Kvinnorna ska ha lämnat krogen tillsammans för att prata ut och gått hem till en av de nu misstänkta kvinnorna där de blivit sams, enligt uppgifter till kanalen.

Tove ska ha haft med sig sin cykel när hon lämnade nattklubben, enligt Efterlyst. Cykeln hittades under söndagen låst och lutad mot en vägg på en adress i Vetlanda.

Polisen har inte hittat någon koppling mellan Tove och adressen. Nu är man angelägen om att få in tips kopplade till cykeln.

– Om det är någon som har sett Tove eller någon annan komma cyklande på den här, för den är ju placerad fint mot väggen och låst dessutom, så är det av intresse, säger Rickard Finndahl, chef på polisens avdelning för grova brott, till Efterlyst.

undefined
Varken Missing people – som hade en vilodag – eller Hemvärnet deltog i sökinsatsen under fredagen.

Tove studerar på läkarlinjen på Linköpings universitet. Hon har fullföljt ett år på utbildningen och var fram till slutet av augusti skriven på en lägenhet i Linköping. Enligt Liu har hon studieuppehåll den här terminen.

Universitet har aktiverat sitt krisstöd via studenthälsan.

Corren har tillåtelse av familjen att använda bilden på Tove. I övrigt vill de inte kommentera försvinnandet.

Det här har hänt

21-åriga Tove försvann i Vetlanda natten mellan lördag och söndag.

Hon anmäldes försvunnen på söndagen av sin familj.

Två kvinnor – som enligt åklagaren är bekanta med Tove – togs in för förhör i måndags och anhölls snart misstänkta för människorov. På torsdagsförmiddagen häktades båda.

Under torsdagen sökte polisen efter Tove tillsammans med hemvärnet, Missing people och räddningstjänst.

På fredagen minskades den stora sökinsatsen och polisen fokuserade på att följa upp tips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!