Men statistiken ger inte hela bilden, hävdar ett av polisens yttre befäl.
– Så fort vi träffar på ungdomar som har alkohol som de enligt lag inte får ha så häller vi ut den, säger Raine Hynynen, ett av Linköpingspolisens yttre befäl och verksam vid polisens ungdomssektion.
Corren har granskat hur många fall av olovligt innehav av alkohol, och anmälningar om misstänkt langning till ungdomar, som Linköpingspolisen skrivit anmälningar om de senaste åren.
Granskningen visar att 72 sådana anmälningar skrevs som underlag till brottsutredningar under 2012. Året därpå skrevs bara 28 anmälningar. Under 2014 skrev Linköpingspolisen endast 16 anmälningar.
Raine Hynynen, yttre befäl vid ungdomssektionen, säger till Corren att polisen tvingas prioritera vilka brott man ska satsa på.
Under 2012 drev Linköpingspolisen en satsning just mot langning till ungdomar. Då avslöjades många händelser och resulterade i anmälningar. Sedan dess har kriminella grupperingar i Linköping utfört ett flertal misshandelsfall, inbrott och två personer har mördats. Flera personer har också blivit rånade. Brotten har krävt stora polisresurser.
Men även utan uttalade satsningar där det skrivs många anmälningar så jobbar polisen kontinuerligt mot langning till tonåringar, hävdar Raine Hynynen. Enligt honom beslagtar polispatruller alltid all alkohol hos unga som påträffas med öl, vin eller sprit som de inte har rätt att inneha.
Ett mönster är att tonåringar som ertappas med olovlig alkohol inte vill berätta för polisen vem de fått eller köpt alkoholen av. En del säger att de inte vet vem personen är, andra säger att de köpt av kompisar som de inte vill ange. Men även om inga uppgifter finns som kan leda till en utredning och att en langare blir straffad, så får ungdomarna se en konsekvens, enligt Raine Hynynen.
– Vi kontaktar alltid föräldrarna direkt när vi träffar på en ungdom med alkohol så att de får vetskap om vad barnet gjort. I de allra flesta fall hämtar föräldrarna sitt barn eller så skjutsar vi hem barnet och vi har en diskussion om det olämpliga i det de gjort, säger han.
Hittills under 2015 har polisen skrivit nio anmälningar om unga som lyckats få tag på alkohol.
Joakim Stenman, polis i ungdomssektionen, har i flera år arbetat mot alkohol bland minderåriga och inför skolavslutningar och nollningar föreläser han för föräldrar och elever vid flera av Linköpings skolor. Han anser att polisens insatser mot langning och innehav bland unga är för klent.
– Det som polisen inte satsar på, där avslöjar vi inte brott, konstaterar han.
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gör årliga undersökningar om ungas drogvanor. De visar att drickandet bland unga har sjunkit de senaste åren. Det noterar även nattvandrarna i stan, säger Ing-Marie Irhede, aktiv i Vuxna på stan i Linköping. Joakim Stenman menar dock att drickandet inte har sjunkit i motsvarande omfattning som polisens anmälningar blivit färre, utifrån sina erfarenheter från fältet.
– Nej, så är det förstås inte, instämmer Raine Hynynen.
Några större insatser har polisen dock gjort mot langare den här våren. En skedde på Valborgsmässoafton då polisen slog till mot en misstänkt storlangares bostad och fann 29 liter starksprit och 240 burkar starköl. I måndags öppnades en utredning mot en misstänkt langare som greps då han lämnade över alkohol utanför systembolaget på Tornbyområdet.
jenny.eriksen@corren.se