Polisen om sambanden mellan explosionerna

Polisen har under fredagen fått in flera tips om hjälmen som sätts i samband med explosionerna i Linköping. Nu söker polisen efter dna-spår som kan avslöja vem som använt hjälmen.

Polisen fick på fredagen ta emot flera tips om hjälmen. John Skoog är biträdande spaningsledare.

Polisen fick på fredagen ta emot flera tips om hjälmen. John Skoog är biträdande spaningsledare.

Foto: Pelle Johansson, Johnny Gustavsson, Polisen

Linköping2019-08-30 16:44

torsdagen gick polisen ut med nya uppgifter om den så kallade mopedbomben som exploderade i polisens förråd på Garnisonen den 19 augusti. Mopeden stals i Ryd den 26 maj. Fyra dagar senare, den 30 maj, fick en polispatrull syn på mopeden på Ågatan. Mopedföraren försökte att undkomma. I korsningen mellan Skepparegatan och Gripgatan hoppade föraren av mopeden och sprang från platsen.

I anslutning till mopeden hittade polisen en integralhjälm med ett speciellt röd-vit-svart mönster. Hjälmen är nu polisens kanske mest lovande spår i utredningen. Polisen har vädjat till allmänheten om att lämna tips om vem som kan ha burit hjälmen – och var den kan ha sålts.

– Vi fick in några tips på förmiddagen och på eftermiddagen har det fortsatt att komma in tips, säger John Skoog, som är biträdande spaningsledare.

Har ni hunnit värdera tipsen?

– Nej, vi har i princip bara tagit emot tipsen ännu så länge. Nu måste vi följa upp tipsen för att se hur intressanta de är.

Polisen har med hjälp av Nationellt forensiskt centrum, NFC, gjort flera undersökningar av hjälmen. Bland annat söker man efter dna som till exempel kan finnas på hårstrån.

– Vi har en kontinuerlig dialog med NFC och vi får preliminära resultat som vi arbetar med. Men vi behöver fortfarande tips om vem som har använt hjälmen.

Polisen fortsätter att utreda eventuella samband mellan sprängdådet på Ådalagatan den 7 juni och explosionen vid polishuset den 19 augusti. Polisen har kommit fram till att samma typ av sprängmedel – dynamit – användes vid bägge tillfällena. Polisen har uppskattat att sprängladdningen på Ådalagatan bestod av mellan 15 och 20 kilo dynamit. Polisen försöker nu uppskatta hur stor laddning som användes i mopedbomben.

– Det är en grannlaga uppgift med tanke på att vi hade begränsade möjligheter att göra en teknisk undersökning. Vi lyckades göra vissa undersökningar innan den detonerade. Utifrån de undersökningarna ska vi försöka göra en uppskattning av mängden sprängmedel. På Ådalagatan gjordes uppskattningen utifrån de materiella skador som blev följden, säger John Skoog, som dock antyder att även sprängladdningen i mopeden var förhållandevis stor.

– Det har varit en kraftig detonation.

Vilka kopplingar ser ni mellan de bägge explosionerna?

– Den konkreta koppling som vi ser är ju framför allt det här med sprängmedlet. Sedan fortsätter vi att kolla på andra samband. Modus (tillvägagångssättet, reds. anm.) ligger inte så långt från varandra, säger Skoog och fortsätter:

–  Vi får hoppas att det inte är allt för många sprängladdningar av den där typen som transporteras omkring i Linköping under en kort tidsperiod. Det finns stor anledning att söka efter samband.

Polisens utredningsgrupp försöker nu även att ta reda på var den dynamit som använts kommer i från. Uppgiften är dock inte helt enkelt.

– Vi kontrollerar stölder av dynamit. Men dynamit är relativt vanligt förekommande och finns på den kommersiella marknaden och används inom till exempel byggindustrin. Vi har även en otillåten införsel av dynamit.

Polisen vill inte bara ha tips om hjälmen – man vill även ha tips om den lådcykel som tros ha använts för att transportera och dölja sprängladdningen på Ådalagatan. Polisen har hittat delar av cykeln och kommit fram till att det rör sig om en Cargobike Kindergarden Electric.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om