Polisen: "Rätt beslut togs"

Trots att den misstänkte gärningsmannen själv ringde polisen tre gånger före dubbelmordet var det rätt beslut att inte skicka ut en bil. Det menar Torbjörn Petersson, chef för LKC.

Foto:

Linköping2014-02-14 20:33

Han berättar att de operatörer, som tog emot 34-åringens samtal dygnet före dubbelmordet, i efterhand har mått dåligt och ifrågasatt sina egna beslut.

– De har gått och malt detta. Det är mänskligt, så fungerar vi människor, säger Torbjörn Petersson, enhetschef för Länskommunikationscentralen.

Men de som har lyssnat igenom 34-åringens samtal till SOS, bland annat en polis med sambandsansvar och en it-ansvarig med operatörsutbildning, har kommit fram till att operatörerna fattade rätt beslut.

– De säger att de skulle gjort exakt samma värdering. I de här fallen, har såvitt jag förstår, den här mannen inte begärt hjälp och därför har man hänvisat honom till andra instanser som bättre kan hjälpa honom, säger Torbjörn Petersson.

Enligt Correns kriminalreporter, som har hört larmsamtalen, låter mannen uppenbart förvirrad. Är det inte skäl nog för att skicka ut en patrull?

– Nej, då skulle vi nog få åka till höger och vänster.

Mot bakgrund av det som hände, borde de ha gjort en annan bedömning?

– Nej, absolut inte.

Vid ett pågående brott skickas alltid en polisbil ut, enligt LKC-chefen. Är det stökigt i bakgrunden eller om barn är inblandade ökar sannolikheten att polisen skickas ut. Däremot påverkar inte antalet ringda samtal operatörernas bedömning på egen hand.

– Vi har folk som ringer varje natt och har ett behov av prata, säger Torbjörn Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om