Polisens råd: Välj en trygg plats

"Ses på allmän plats", är både Blocket och polisens råd när du säljer eller köper via nätet.

"Förr lurades bedragarna genom att låtsas vara fina och trevliga försäljare", säger Anne Persson, vid polisen.

"Förr lurades bedragarna genom att låtsas vara fina och trevliga försäljare", säger Anne Persson, vid polisen.

Foto: Pressbild, Arkivbild/TT

LINKÖPING2019-08-22 18:00

Sam hotades med pistol när han sålde sin mobiltelefon via Blocket. Martin Hedberg, förundersökningsledare på polisen, skriver i ett mejl att hotfulla köpare är ovanligt.

"Jag känner till en handfull ärenden i Linköping i år. Då har säljare stämt träff med en köpare utomhus. Köparen har ofta haft en bekant med sig och antigen bara sprungit från platsen med föremålet eller på något sätt hotat sig till det", skriver Hedberg.

Föremålen har nästan uteslutande varit mobiltelefoner. Han tipsar om att alltid ha med sig någon och träffa köparen/säljaren på en allmän och trygg plats.

På Blocket arbetar man kontinuerligt för att öka säkerheten på sajten. Företaget granskar annonsörer och mejltrafik och ger tips till användarna om hur de ska göra för att inte bli bedragna.

– Men allt ställs såklart på ända när köparen drar fram en pistol. Vi har ju väldigt lite makt i själva transaktionsögonblicket, säger Daniel Mars, kundsäkerhetschef på Blocket.

Han påpekar att det sker hundratusentals affärer på Blocket varje månad, och att majoriteten sker utan hot.

– Det måste vara fruktansvärt för den här personen, men det är ett extremt ovanligt fall, säger Daniel Mars.

Anne Persson arbetar som tillförordnad gruppchef för bedrägeribrott i Linköping, och hanterar inte olaga hot som i Sams fall. Men hon ser att det blir vanligare att hota även i bedrägerifall, och tar exemplet när bedragare kontaktar äldre och låtsas att de ringer från säkerhetsavdelningen på banken.

– De hotar och skrämmer med att det är skarpt läge och att den äldres konto är i fara – men tröstar med att de kan hjälpa till. Förr lurades bedragarna genom att låtsas vara fina och trevliga försäljare, nu är tonen något mer hotfull, säger Anne Persson.

Ett annat exempel är det massutskick av bluffmejl tidigare i somras. Avsändaren sa sig vara specialiserad på kidnappning och uppgav att de bevakade mottagarens alla rörelser samt att "mardrömmen slutar om mottagaren betalar".

– Nummer ett: Betala inte. Två: gör en polisanmälan. Och tre: bifoga det här mejlet eller ta en skärmdump av det, sa Anne Persson då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!