En manlig anställd har utsatt en kvinnlig kollega för sexuella trakasserier på Kvinnebyskolan i Hjulsbro under en längre tid. Mannen har själv sagt till utredarna att barnen på skolan kan ha hört honom säga sexuella saker till kvinnan. Rektor Hanna Ahl-Addén menar att det inte finns några indikationer på att barnen hört något och hon har därför inte vidtagit några åtgärder för barnen. Mannen var avstängd under utredningen och tilldelades sedan en skriftlig varning. Han är nu tillbaka i tjänst på skolan. Sedan han kom tillbaka har den kvinnliga medarbetaren inte närvarat på personalens gemensamma möten, där mannen varit närvarande. Nu reagerar flera av kommunens politiker på Correns granskning.
– Jag reagerar starkt på dessa uppgifter då utredningen tydligt visar att mannen vid upprepade tillfällen fortsatt med sexuella trakasserier trots att han själv berättar att han upplevde att hon tog avstånd. Det visar tydligt på stora brister i hans förhållningssätt vilket bör signalera stora varningssignaler när det gäller en medarbetare på en av våra skolor, säger Ida Cronebäck (V), ersättare i barn- och ungdomsnämnden.
– Jag har läst er granskning av situationen på Kvinnebyskolan med en växande känsla av frustration och medkänsla med den drabbade kvinnan. Det kan säkert finnas en mängd omständigheter som förklarar och att det kanske också finns någon slags rimliga skäl till att skolledningen hanterat ärendet som de gjort. Men med sagt är det ändå helt orimligt att en person ska behöva fortsätta träffa en kollega på jobbet efter att något sådant här hänt, säger Lars Vikinge (C), gruppledare för Centerpartiet.
– Jag kan inte kommentera det specifika ärendet. Det är mycket allvarligt att någon som utsatt en kollega för sexuella trakasserier får återgå till samma arbetsplats. Att den utsatta kvinnan känner ett obehag och att hon inte kan utföra sitt arbete för att Linköpings kommun inte har använt sig av möjligheten att omplacera är oacceptabelt, säger Susanna Kellgren Lundberg (L), ledamot i social- och omsorgsnämnden.
Just att mannen arbetar kvar på Kvinnebyskolan med kvinnan, är något som flera politiker reagerar på.
– En man som utsatt kvinnor för trakasserier bör kraftigt ifrågasättas som medarbetare och ska definitivt inte vara bidragande orsak till att utsatt kvinna inte har möjlighet att fullt ut utföra sitt arbete, säger Ida Cronebäck (V).
– Självklart är det en arbetssituation som inte är lämplig för någon, säger Cecilia Helber (LL), gruppledare Linköpingslistan.
Linköpings kommun styrs av Socialdemokraterna och Moderaterna, som inte vill uttala sig i ärendet.
– Som politiker saknar vi detaljkunskap om vad som sker i varje enskilt ärende på arbetsplatserna så det är en fråga för hr. Det är aldrig roligt att höra om anställda som upplever obehag på sina arbetsplatser, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Ingen ska givetvis behöva känna obehag eller otrygghet i sin arbetsmiljö. Jag varken kan eller ska ha synpunkter rörande personalfrågor på den här nivån då politiken inte har de detaljkunskaper som krävs, säger Niklas Borg (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
Både S och M framhåller att kommunen har riktlinjer för att hantera den här typen av ärenden. Men Vänsterpartiet vill nu att rutinerna ses över:
– Den här utredningen visar tydligt att vi har brister i våra rutiner kring dessa frågor. Det är något vi i Vänsterpartiet tycker att vi behöver lyfta upp på dagordningen och se över. Som kvinna ska du aldrig behöva utsättas för en situation där du tvingas utföra några arbetsuppgifter tillsammans med din förövare, säger Ida Cronebäck (V).
– Vi vill att kommunen följer rådande lagstiftning och använder sig av möjligheten till omplacering för att skydda offret, säger Susanna Kellgren Lundberg (L).
Enligt utredningen har mannen själv sagt att barnen kan ha hört vissa saker han sagt till kvinnan, även om han menar att det inte ska ha skett framför barnen.
– Det ska vara tryggt att jobba i Linköpings kommun och tryggt att skicka sina barn till skolor i Linköpings kommun. Här måste det vara tydligt vad konsekvenserna blir vid sådana här grava överträdelser oavsett vilken del av kommunal verksamhet det handlar om, säger Cecilia Helber (LL).
– Efter att ha läst er granskning tänker jag också att vi som arbetsgivare sannolikt behöver vara snabbare med att flytta på förövare. Annars är också risken stor att de drabbade drabbas en gång till när de till sist väljer att själva flytta, istället för förövarna. Mot bakgrund av er granskning kommer jag att lyfta denna fråga i person- och arbetsgivarutskottet, där jag sitter med, säger Lars Vikinge (C).
– Vi kommer att följa frågan noggrant utifrån att den utsatta får en rimlig arbetssituation. Vi kommer även att lyfta frågan i berörd nämnd, säger Susanna Kellgren Lundberg (L).
– Vi kommer att lyfta ärendet på barn- och ungdomsnämnden och se till att få ett förtydligande kring de beslut som tagits och varför samt hur man planerar att gå vidare i fallet när det framkommer att arbetsmiljön inte är trygg för den kvinnliga medarbetaren, säger Ida Cronebäck (V).
Även Cecilia Helber (LL) kommer att ta upp det i nämnden:
– Vi kommer följa upp det enskilda ärendet i nämnden. Så här får det inte gå till!
Vet du mer? Eller har du egna erfarenheter av sexuella trakasserier på jobbet? Tipsa vår reporter: jasmine.hubinette@corren.se