Utbildningssatsningarna ska finnas kvar men det går inte att bara låsa sig vid den åtgärden, säger hon.
– Nu står vi inför en situation där utbildning inte alltid är svaret och då måste vi vara realistiska och inse att det finns grupper som bara kan komma vidare med andra insatser.
Det handlar om de enkla jobben.
Leva på sin lön
Från att det tidigare har funnits en motvilja mot de så kallade enkla jobben, är det nu en fråga som tycks högst relevant för de flesta politiker.
– Inom den egna kommunala organisationen måste man se vilka behov som finns. Var behövs det extrahänder och kan man hitta nya arbetsuppgifter inom skolan, vården och omsorgen?
Att kunna leva på sin lön är en viktig aspekt i fråga om de enkla jobben. Hur det i realiteten kan komma att se ut är svårt att veta, säger hon.
– I vissa fall kanske inte lönen riktigt räcker, men det finns bidrag att lägga till.
Edlund flaggar för att det under hösten ska komma närmare besked om förslag på enkla jobb.
Hon tänker sig inte enbart kommunala åtagande utan hoppas också på samarbete med näringslivet. Här sneglar hon lite åt Telge Tillväxt, i Södertälje. Ett gemensamt bolag mellan kommun, arbetsförmedling och näringsliv, som har lett till fasta anställningar för många.
Skatteintäkter
När det gäller den konkreta idén med ett Kommunalt samhall tycker hon att man kan utveckla sådant som kanske redan finns istället för att dra igång något nytt.
Varför är det så viktigt att alla lönearbetar?
– Det handlar både om social tillhörighet och självkänsla. Men också att ju fler som arbetar, ju större blir skatteintäkterna.
Ungefär samma sak säger Alliansens företrädare Paul Lindvall (M)
– Det handlar om självkänsla och att välfärden säkras om fler kommer i arbete.
Även han är bekymrad över situationen.
– Vi har haft en generös – i alla fall till förra hösten – flyktingmottagning i landet men vi har inte haft, och har inte, en lika generös arbetsmarknad för de som kommer, konstaterar han.
Han är kritisk till regeringen som han tycker gör för lite.
– Tar vi inte tag i frågorna kommer vi att få bekymmer i Sverige. Jag tycker att regeringen nu, ärligt talat, är alltför självbelåten och nöjd. När man har en jätteskjuts av en stark högkonjunktur måste man vidta de åtgärder som krävs.
Saknas jobb
Några enkla jobb med så låg lön att den inte går att leva på är inte aktuellt.
– Så ska vi inte ha det i Sverige. Men det är inte det problem vi har. Problemet är att människor inte får något jobb alls och därför måste in i olika typer av åtgärder.
Att hitta de enkla jobben som inte kräver lång utbildning är ett måste nu, enligt Lindvall. Han varnar för vad som kan komma att hända den dagen som konjunkturen vänder nedåt.
Lindvalls eget parti, Moderaterna, har föreslagit ett så kallat förstajobbetavdrag som ska göra det billigare att anställa en person på hens första jobb.
– Sedan måste det också löna sig att jobba. Man får inte bygga in effekter som gör att det kanske inte spelar någon roll ekonomiskt om du arbetar eller har stöd för din försörjning. Nu är det faktiskt ganska många som börjar hamna i de lägena med de mera generösa bidragssystemen.