Först skulle de populära bussarna säljas. Men efter att över tusen röster kommit in till Linköpingsförslaget utreddes försäljningen på nytt. I mars tog en nästan enig barn- och ungdomsnämnd – bortsett från SD – beslutet att ha kvar busarna.
Förvåningen och upprördheten hos föräldrarna blev därför stor när det stod klart att två av bussarna ska flyttas från sin nuvarande placering.
Flera politiker känner sig också lurade, inte bara oppositionspartiet Socialdemokraterna, utan även Allianspartiet Liberalerna.
Elias Aguirre (S) vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden sade vid ett tidigare tillfälle bland annat att flytten av bussarna är ett feltänk och att Alliansen hanterade frågan kortsiktigt.
Susanna Kellgren Lundberg (L), ledamot i barn- och ungdomsnämnden och del av Alliansen, är inte heller med på noterna när det gäller flytten av bussarna.
– Vi har inte varit med och tagit det här beslutet, det är ett tjänstemannabeslut, säger hon.
I protokollet från marsmötet framgår att alla, bortsett från SD, skrev under att försäljningen av bussarna skulle stoppas, att utbildningsdirektören gavs i uppdrag att "nyttja bussarna för att på ett effektivt sätt säkerställa behovet av förskoleplatser i kommunen". Utbildningsdirektören gavs vidare ett uppdrag att utreda förskolebussarnas funktion i Linköping och återrapportera det till nämnden senast oktober 2022. Utöver detta beslutades att nämnden ska begära 2 miljoner kronor från kommunstyrelsen för att finansiera verksamheten.
Nu verkar oenigheten gälla vad som egentligen beslutades.
– Återrapporteringen har ännu inte gjorts, säger Susanna Kellgren Lundberg (L).
Hon ser därför det som nu händer med förskolebussarna som en ändring av beslutet.
– Vi vill bara förtydliga att vi inte står bakom ändringen, vi har inte fått informationen, säger hon.
Men du har ju skrivit under att utbildningsdirektören ska se till att bussarna används så effektivt som möjligt?
– Utgångspunkten var att den pedagogiska funktionen skulle hänga med. Det är en speciell pedagogik som inte kommer att kunna följas om flytten går för snabbt. Det är inte bara att ta bussarna och köra runt, säger hon.
Hon vidhåller att det som händer nu inte är taget i nämnd utan ett tjänstemannabeslut.
– Jag tror att det fattas platser någonstans och då tar man till detta som en panikåtgärd. Men jag vet faktiskt inte, jag har inte fått någon information. Nu använder man bussarna som en extra åtgärd för att platserna ska tillgodoses. Så var inte tanken.
Elias Aguirre (S) säger att han blev förvånad när han fick läsa om bussflytten och även han tycker att man ska invänta den beslutade rapporten. I en protokollsanteckning vid marsmötet skrev han: "...Mot bakgrund av detta ser vi det som positivt att en utredning nu görs för att se hur bussarna kan användas på bästa sätt framöver."
– Precis, en utredning först, säger han.
Helén Petersson, avdelningschef för kommunens förskoleverksamhet, vidhåller det hon tidigare sagt, att där bussarna finns nu så finns det fler förskoleplatser än barn.
Hon säger att hon och utbildningsförvaltningen tolkar beslutet som olika deluppdrag. Effektiv användning är ett deluppdrag. Att utreda bussarnas funktion är ett annat, som handlar om den långsiktiga användningen.
Var bussarna till slut hamnar blir klart efter sommaren.