Förhandlingarna mellan Linköpings kommun, Trafikverket och Sverigeförhandlingen (regeringens förhandlare som håller i penningpåsen) har snart hållit på i ett år. Frågan gäller hur Ostlänken ska dras genom Linköping. De två huvudalternativen är att lägga den nya höghastighetsjärnvägens spår på en bro över Stångån och vidare längs den nuvarande järnvägen, eller att lägga dem i tunnlar under staden.
Positionerna är desamma som när förhandlingarna inleddes i början av året. I Linköpings kommun råder politisk enighet om att man vill ha tunnelalternativet eftersom det långsiktigt skapar goda möjligheter att utveckla staden om man får bort järnvägens barriäreffekt. Sverigeförhandlingen vill inte gå med på att Linköping får det dyrare tunnelalternativet eftersom det då öppnar för andra städer att ställa liknande krav. På Trafikverket är man skeptisk till tunnelalternativet eftersom man tror att det kommer att bli svårt och att kostnaderna blir höga.
Förhandlingarna sker bakom stängda dörrar och när Corren ringer runt vill ingen av parterna berätta vad som händer. Men enligt vad Corren erfar så är förhandlingarna mycket hårda. Trafikverket och Linköpings kommun är oeniga om vad tunnelalternativet kommer att kosta. Sverigeförhandlingen, diskret stödda av politiker på regeringsnivå, sätter stor press på Linköping att släppa kravet på tunnlar och acceptera en brolösning. Linköpings politiker är hårt trängda och den partiöverskridande enigheten knakar i fogarna. Den självsäkra optimismen kring Linköpings möjligheter att få järnvägstunnlar tycks ha bleknat.
I den här typen av förhandlingar ingår det i spelreglerna att man måste komma överens, ingen part har rätt att köra över någon annan. Därför kan förhandlingarna i princip pågå hur länge som helst. När förhandlingarna inleddes i vintras var det ingen som trodde att de skulle hålla på så här länge, men nu börjar bland annat Norrköpings kommun knorra. Där vill man att Ostlänken ska börja byggas i Östergötland, och oroas över att de långdragna förhandlingarna ska göra att Trafikverket väljer att starta någon annanstans.
På kommunen och Trafikverket väntar tjänstemän på klartecken om de ska börja planera för en bro eller en tunnel.
– Vi är redo att trycka på knappen och börja arbeta så fort vi får besked. När planeringsarbetet kommer i gång så kommer det att bli många samråd där Linköpingsborna får chans att komma med synpunkter, säger Rita Ekgren, projektledare på Trafikverket.