Lokala representanter från nästan alla partier var på plats. Över hundra av skolans 150 studenter kom och träffade Christina Edlund (S), Rebecka Hovenberg (MP), Lars Vikinge (C), Gustav Appelberg (L), Stefan Eriksson (M) och Torsten Svärdstöm (SD) för att ta upp frågor de var intresserade av.
– Vi vill att våra studenter möter politiker som man möter vanliga människor. Ofta demoniseras politiker bara för att de jobbar politiskt och för att man inte kanske tycker som de, men det är fel väg att gå. Vi vill att våra elever pratar med dem som med vem som helst, säger Anton Le Clercq, en av skolans lärare som har organiserat dagen.
Samtalet under förmiddagen resulterade i ett antal frågor som studenterna formulerat och ville ha svar på. Det handlade om alltifrån hur partierna ser på vinster i välfärden och hur de jobbar för att fler personer med funktionsvariation ska få jobb, till vilka åtgärder de ska använda sig av för att motverka den ökade psykiska ohälsan bland unga och kvinnor. Segregation, bostadssituation och p-platser i Linköping var också några av frågorna som politikerna fick förklara hur de resonerade kring. Är skatt en stöld och varför förbjuder man inte ungdomar under 18 år att bära slöja, var några av de frågor som eleverna ställde direkt under utfrågningen.
– Svaren var för korta och för lika. Men tydliga. Politikerna skötte sig bra. De får sju, åtta poänger av tio möjliga, säger Axel Håkansson, en av studenterna, efter utfrågningen.
För honom och Hampus Särberg var det viktigt att politikerna svarade rakt och ärligt. Max Kågemyr och Anna Remnegård var också nöjda med dagen och politikernas insats.
– Jag har fått bättre insikt i hur olika partier tänker och tycker, säger Kågemyr.
Anna Remnegård höll med honom men trots den ökade insikten visste varken hon eller han hur de ska rösta i september. Och det var de inte ensamma om. Flera i publiken uttryckte samma sak.
– Men den här dagen har satt i gång en process hos våra studenter. Nu har de tid att tänka före valet och fundera över hur de ska rösta, säger Anton Le Clercq.
Så gott som alla eleverna och lärarna var eniga om en sak.
– Politikerna skötte sig exemplariskt. Jag är överraskad. På riksnivå söker de ibland sensationer och bråkar med varandra, men det här var riktigt bra. Det är roligt att se deras gemenskap på lokalnivå, säger Magnus Nilsson, skolans lärare och moderator som ledde utfrågningen.