I en debattartikel på Corren.se och i tisdagens Corren skriver han och partikollegan Elmer Jansson om att de fått signaler om ett växande ordningsproblem i simhallen, som gör att framförallt kvinnor känner sig otrygga. Otryggheten handlar om att grupper av unga män med utländsk bakgrund i vissa stunder ska ha tagit över.
I den mån det är ett problem så är det inte känt av polisen i Linköping.
– Jag upplever inte att vi skickar polisbilar särskilt ofta till simhallen, säger polisens presstalesman, Thomas Agnevik.
Inte heller polisens utredningsbefäl, Stefan Klingstedt har sett anmälningar om sådana händelser i simhallen.
Det vaktbolag, Nokas, som anlitas av simhallen har inte heller gjort några ingripanden, enligt företagets vd Anders Lönnebo.
Tidigare i år har kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Bergfasth Gyllenberg (MP) sagt att nämnden bekostar en tjänst där en person – som kan prata engelska och dari – har som uppgift att visa framförallt ensamkommande ungdomar tillrätta i simhallen.
Men det hade ingen koppling till stök och bråk utan mera, enligt Bergfasth Gyllenberg, som hjälp till personer som är ovana vid simhallsbesök. Den personen är fortsatt anställd.
Medleys chef i Linköping i Linköping Martin Lind säger – i ett mejl – att det inte finns något i simhallens incidentrapportering som handlar om ökat våld eller hot.
– Vi har egna ordnings- och trivselregler i simhallen och dessa ska våra besökare följa. Precis som i övriga samhället gäller dessutom Sveriges Rikes lag i anläggningen och vi polisanmäler idag, precis som tidigare, eventuella lagbrott som vi noterar eller uppmärksammas på, skriver han.
Kultur- och fritidschef Karin Olanders har inte heller fått till sig synpunkter som rör otrygghet i simhallen. Men besökarna är fler och då också trycket på utrymme och lokaler, konstaterar hon.
– De kontakter vi har med Medley säger inte heller något om att det skulle ha inträffat några incidenter. De talar om det ökade trycket och också att de utomnordiska besökarna är fler och ibland med en lite annan stil. Men det är inget som inte Medley kan hantera, enligt det vi får till oss, säger hon.
Christian Gustavsson själv anser att det har hans plikt som politiker att lyssna på det människor säger, och agera utifrån detta.
Enligt Gustavsson har synpunkterna kommit den senaste tiden, från olika håll, och han bedömer personerna som trovärdiga.
– Om människor upplever den här situationen och att vissa också säger att de utsatts för hot i simhallen, då kan jag inte låtsas att det inte har hänt. Då skapas verkligen motsättningar mellan människor i Linköping och det tror jag är det skadligaste jag kan göra.
Riskerar du inte att bara sprida rykten och spä på fördomar genom att peka ut en särskild grupp din text?
– Jag funderade mycket på om jag skulle skriva de orden. Men jag tror att vi politiker måste bli tydligare och våga säga de saker som medborgare kommer till oss med. Sedan hade nog alla – även utan de orden – dragit den slutsatsen i alla fall.
Han hävdar att han alltid noga tänker över en källas trovärdighet.
– I allting jag gör måste jag tänka på det. Ju bättre källa jag har desto hårdare kan jag agera, säger han.
Att han skulle bli anklagad för att vara rasist i och med debattartikeln är han inte rädd för.
– Nej, jag tror det är långsökt med tanke på det jag tycker och hur jag har agerat tidigare.