Politiker vill få bort bilhallarna

Linköpings kommun är på god väg att tvinga bort de företag som ligger på Stångebro. Rejmes, Hedin bil och Verisure Sverige AB är några av dem som drabbas.

Nobben. Gunnar Sanderup, koncernchef för Rejmes, får inte bygga ut bilhallen.

Nobben. Gunnar Sanderup, koncernchef för Rejmes, får inte bygga ut bilhallen.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2017-11-22 10:38

Linköpings kommun har sedan 2010 en översiktsplan för Stångebro som anger att det ska bli "tät bebyggelse av innerstadskaraktär" i området.

Det är det knappast just nu.

Området präglas av bilhallar, små verkstäder och säkerhetsföretagets Verisures huvudkontor. Ungefär så har området sett ut sen 60-talet och den verksamhet som finns där följer den nuvarande detaljplanen.

Att det råder en konflikt blev tydligt i början av året när Rejmes nekades bygglov för att få bygga ut. Eftersom deras ansökan stämmer med detaljplanen finns få lagliga möjligheter för kommunen att neka ett bygglov.

Såvida man inte upphäver detaljplanen.

Det är just det som Linköpings kommun nu är på väg att göra. Arbetet med "upphävande av detaljplaner i Stångebro" passerade politikerna i samhällsbyggnadsnämnden i förra veckan.

Alla var överens om att detta måste göras, i nämnden finns S,M,C,MP,L och KD representerade. Det är majoriteten (S,MP,L) som lagt fram förslaget men även Muharrem Demirok (C), vice ordförande i nämnden, stödjer det.

– Det blev ingen debatt om detta. Egentligen är det tråkigt att det kommit till det här läget, men det är nödvändigt med tanke på de planer som finns för området. Det är alltid tråkigt när man måste säga nej till företagare som vill utveckla, säger Muharrem Demirok.

Han säger också att han hade hoppats att Rejmes problem hade kunnat lösas i förhandlingar. Det finns ett kommunalt bolag som har till uppgift att förhandla och köpa mark på Stångebro.

Det beslut som fattades i förra veckan var ett beslut om samråd. Det innebär att ett slutgiltigt beslut – ett antagande – kommer i början av 2018.

När detaljplanerna väl är upphävda blir det i praktiken omöjligt för företagen att genomföra förändringar. Finns det ingen detaljplan så kan kommunen neka bygglov och då kan inte någon av bilhallarna utvidga sina lokaler.

De kan endast vara kvar så länge de inte vill bygga ut och växa.

Det bygglov som Rejmes fick avslag på är dock på inget sätt avslutat. Rejmes anlitade advokatfirman Glimstedt som överklagat till både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen.

Advokaten skriver bland annat att det uteblivna bygglovet kan leda till att Rejmes måste lägga ner eller flytta.

Rejmes vd och koncernchef, Gunnar Sanderup, är dock inte lika stridslysten. Han uppger nu att man kommer att klara Volvos så kallade kriteriekrav utan att behöva bygga ut anläggningen.

– Vi har inga sådana planer, säger han. De ändringar vi ser framför oss kommer att klara de villkor som Volvo ställer på oss. Det handlar dels om att byta ut fasaden och dels om att disponera om lokalerna invändigt. Det kan bli aktuellt med nya golv, ny belysning och en omfördelning av ytorna mellan bilarna. Jag är inte säker på att dessa ingrepp kräver något särskilt bygglov.

Att Linköpings kommun är på väg att tvinga bort de företag som ligger på Stångebro är något som Gunnar Sanderup inte ser komma, i alla fall inte i närtid.

– Vi vet inte vad som händer om fem eller tio år. Det enda vi är säkra på är att vi vill utveckla vår anläggning på Stångebro och säkerställa verksamheten vi bedriver där. Vi tittar inte på något annat område för etablering.

För att skapa utrymme och förbättra miljön på Stångebro planerar Rejmes för en flytt av lastvagnsservicen till Östra Malmskogen där koncernen också äger mark

– Så fort vi får bygglovet där beviljat kan det projektet påbörjas, förklarar Sanderup.

Även Hedin bil har krav på att anpassa sina lokaler, generalagenterna för Alfa Romeo och Jeep vill att de exempelvis ska ha svart fasad på huset. För detta sökte Hedin bil bygglov.

Det bygglovet ville kommunens plankontor stoppa.

Kommunens bygg- och miljönämnd är dock en självständig myndighet och de såg ingen laglig möjlighet att neka bygglov i det fallet. Hedin bil fick därför lov att ändra fasaden.

När kommunen är klara med "upphävande av detaljplaner i Stångebro" blir det betydligt svårare att få bygglov.

Stångebro

Sen flera år har det kommunägda bolaget Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB köpt fastigheter i området. Det gör att kommunen eller kommunala bolag redan äger stora delar. De privata som fortfarande finns kvar är Tage Rejme AB, Corallen i Linköping AB, Klövern Ethel AB, Balder Linköping fastighet AB, Tornby Bilteknik AB, RW leasing AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om