Correns granskning visar att handläggarbristen inom socialtjänsten i Linköping drabbar tonårsfamiljer i kris.
Vi har gått igenom dokumentation i två fall där ungdomar med beslut om LVU inte har fått kontakt med någon handläggare på socialtjänsten, trots att de har beslut om den mest ingripande insatsen. De har därför blivit utan stöd.
Har du erfarenheter? Dela med dig av din berättelse i den här chatten.
Flera Linköpingspolitiker, som sitter i social- och omsorgsnämnden, har reagerat på uppgifterna:
– Jag blir upprörd, det är inte okej. Det är otroligt viktigt att kontakten fungerar, säger Emelie Gustafsson (C).
– Det är högst problematiskt att en person i en utsatt situation inte får kontakt med ansvariga, säger Susanna Kellgren Lundberg (L).
– Att man missar att ringa ett samtal på grund av hög arbetsbelastning låter underligt, det är inget vi känner till att man har gjort. Om det skulle vara så är det givetvis helt oacceptabelt, säger Annika Krutzén (M), som är ordförande i nämnden och tillhör styret.
Enligt henne har förvaltningen signalerat att situationen har blivit bättre: Rekryteringsläget är bättre än på flera år och flera inhyrda socionomkonsulter har slutat.
– Jag har fått rapporterat är att det blivit mycket bättre, men det är ju uppenbart att det inte fungerar, säger Liselotte Fager (KD).
Linköpings kommun har lägre löner för socionomer än många av de mindre grannkommunerna. Chris Dahlqvist (SD), gruppledare, tror det är en viktig faktor när socionomer väljer var de vill arbeta.
Men ingen av de andra politikerna som svarat Corren tror att högre löner är lösningen.
– Utan det viktigaste nu är att minska arbetsbelastningen så att socionomer stannar kvar i sitt yrke, säger Susanna Kellgren Lundberg (L).
– Vi ser att det finns flera systematiska problem som måste åtgärdas, bland annat bristen på handledning och stöd för nyanställda, säger Maria Moraes (MP), gruppledare.
– Vi behöver fortsätta arbetet med att ge rätt bemanning och rimlig arbetsbelastning, exempelvis jobba med digitalisering för att frigöra tid, säger Emelie Gustafsson (C).
Vänsterpartiet vill införa arbetstidsförkortning med bibehållen lön.
– Vi ser att det skulle öka kommunens konkurrenskraft som arbetsgivare och förbättra situationen för medarbetarna, säger Stefan Alström (V).
Enligt Annika Krutzén (M), ordförande i nämnden, ligger Linköpings kommun bra till när det gäller löner om man jämför med andra lika stora kommuner. Och jämfört med mindre grannkommuner gör storleken Linköping till en attraktiv arbetsgivare, anser hon.
Flera oppositionspolitiker uppmanar familjer att kontakta den politiska ledningen om de inte lyckas få kontakt med en handläggare på socialtjänsten.
– Om det handlar om ett återkommande systematiskt problem så tycker jag att drabbade tonårsfamiljer ska kontakta högsta ansvariga politiker som i detta fall är social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén, säger Susanna Kellgren Lundberg (L).
– Istället för att rikta blåslampan mot enskilda handläggare som uppenbart inte hinner med sitt jobb är det hög tid att S+M-styret ställs till svars, säger Cecilia Helber (LL).
– Mejla din lokala politiker om och om igen. Vi måste hjälpas åt att få frågan på agendan, säger Maria Moraes(MP).
Har du egna erfarenheter av det här? Kontakta Correns reporter på tina.enstrom@corren.se eller via ett krypterat tips. Du får vara anonym och har källskydd, läs mer om det här.
Du kan också dela med dig av din berättelse i den här chatten.
Läs alla artiklar i serien:
Mamma Katarinas tuffa beslut: “Jag polisanmälde min dotter”
Födelsedagsbeskedet till Maja, 19: “Du måste flytta om två dagar”
Astrid, 10, ville bo hos farmor - tvångsflyttades från Linköping
”Det gör så ont att vara ett familjehemsbarn”
Läs chatten: “Jag kommer få torka mitt barns tårar”
Larmet: Tonårsfamiljer i kris får inte hjälp hos socialtjänsten
Släktingar får inte bli familjehem - enkät avslöjar skillnader
Efter granskningen: Nu ska alla släktingar som vill bli familjehem utredas