Politikerna sviker vallöfte

I valrörelsen utlovade nya majoriteten varsamhet med upphandlingar. Nu upphandlas två boenden för funktionshindrade – trots att det inte är nödvändigt.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-02-05 17:00

Det handlar om ett gruppboende på Vallavägen och servicebostäder på Furirgatan. Kommunens organisation, Leanlink, startade verksamheterna och har drivit båda i sju år. Nästa vecka kan det vara slut med det. Då ska Omsorgsnämnden komma med besked om vem som ska driva verksamheten.

Att upphandlingen är ett brutet vallöfte håller inte Omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L) med om. I det gemensamma programmet för Koalition för Linköping rör försiktigheten med upphandlingar bara äldre. Inte funktionshindrade. Orsaken, enligt Andersson, är att så stor del av LSS-området redan finns i kommunal regi.

Men ändå, ni upphandlar människors hem trots att ni inte måste. Varför?

– Utgångspunkten är att Linköpings kommun konkurrensutsätter och det har fungerat bra och utvecklat kvaliteten på omsorgen i kommunen, säger Daniel Andersson.

Omsorgsnämnden har flera år i rad dragits med underskott i sin budget. När man nu går ut i en upphandling gör man det med ett "tak" för vad verksamheten får kosta. Vilket är nytt i Linköping.

– Nämnden har ett sparkrav på sig och när vi ska förnya avtal finns det en gräns för hur mycket vi har råd att betala för en verksamhet, säger nämndens ordförande Daniel Andersson (L).

Men det handlar inte, enligt Andersson, om att ha ett pris som ligger under faktiska kostnader.

– Alla ska självklart fortfarande få sina behov tillgodosedda. Men jag tror att det finns utrymme för effektiviseringar på några procent lite här och var i verksamheterna.

Han tror att oron för upphandlingarna är obefogad. Något som ordförande för FUB, Katarina Sandberg, inte håller med om.

– Vi har egentliga inga åsikter om privat eller kommunal drift. Det vi pekar på är att de boende ska slippa ständiga upphandlingskaruseller. Ofta leder upphandlingar till personalbyten och sådant gör både brukare och anhöriga oroliga.

Hon har tidigare jämfört med äldreomsorgen och gör det igen.

– Till skillnad från ett äldreboende så lever de här personerna hela sina liv på det här boendena. Tänk dej själv att någon kommer och ändrar i ditt hem med jämna mellanrum utan att du själv har nåt att säga till om.

Eftersom det ännu råder sekretess i ärendet finns inga uppgifter om hur många som lagt bud. Leanlink har gjort det och kan bli den som får fortsätta uppdraget. Besked ska komma nästa vecka.

Lise-Lotte Ardell, affärsområdeschef för LSS funktionsstöd på Leanlink vill inte kommentera upphandlingen, men säger:

– Det här är två verksamheter som vi utvecklat från grunden och som vi självklart gärna har kvar. Men vi vet att det här är kommunens organisation och vi förhåller oss till det, säger hon.

Upphandlingar

Kommunen behöver inte upphandla objekt i verksamheter som redan drivs av kommunen. Drivs verksamheten privat ska den upphandlas efter avtalad tid. I Linköping har upphandlingstiderna varierat, men senaste åren har man upphandlat drift i fem år med chans till två års ytterligare verksamhet. I den upphandling som beskrivs i artikeln är tiden satt till fem år med chans till ytterligare tre år.

FUB står för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om