Politiker vill utropa Linköping till vargfri kommun

Linköping ska vara fritt från varg – och kommunen ska aktivt verka för att stoppa etableringen av nya revir. Det kommer kommunstyrelsen att besluta under tisdagen.

I slutet av 2022 meddelade länsstyrelsen att valpar fötts i Långbogenreviret varav en fångats på bild med inventeringskamera. Nu vill politikerna att Linköping ska bli en kommun fri från varg.

I slutet av 2022 meddelade länsstyrelsen att valpar fötts i Långbogenreviret varav en fångats på bild med inventeringskamera. Nu vill politikerna att Linköping ska bli en kommun fri från varg.

Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Linköping2023-05-09 05:00

Beskedet från politikerna grundar sig i en motion (förslag i kommunfullmäktige) som Sverigedemokraterna presenterade för drygt ett år sedan. På grund av "vargpopulationens kraftiga expansion" vill partiet att kommunen sätter ned foten och, med ett beslut i kommunfullmäktige, utropar Linköping till en vargfri kommun. Nu får SD gehör av S+M-styret.

Enligt Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland, finns det "två och ett halvt" vargrevir i länet. Ett av dem, det välkända Långbogenreviret, sträcker sig över Linköpings kommungränser.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, bedömer att det bara är en handfull kommuner i Sverige som har utropat sig vargfria.

– Viltförvaltningen av varg är i grunden inte en kommunal fråga utan besluten fattas av EU eller på nationell nivå. Därför har de här besluten, historiskt sett, inte haft någon som helst betydelse för de kommuner som fattat dem. Om kommunerna hade haft någon formell möjlighet att påverka hade såklart fler kommuner utropat sig som vargfria, säger Gunnar Glöersen:

– Det är bara en viljeyttring och en del av opinionsarbetet – någon annan effekt får inte beslutet.

undefined
Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, konstaterar att vargfrågan avgörs av EU och på nationell nivå. "Kommunernas beslut om en vargfri kommun har i praktiken ingen betydelse", säger han.

Under de senaste åren har vargstammen, i allt större utsträckning, börjat att sprida sig i södra Sverige – det säger Gunnar Glöersen.

– Det som kommer att hända de närmaste åren är att det kommer att bli fler vargrevir i det södra förvaltningsområdet, där Östergötland ingår. Det finns en ganska tydlig tendens att vargar etablerar sig i närheten av andra vargar och därför väcks det just nu röster om att man behöver komma igång med jakten även i det södra förvaltningsområdet, säger Gunnar Glöersen.

När Linköpings kommunstyrelse (ks) sammanträder under tisdagen kommer S+M-styret att ställa sig bakom SD:s motion. De tre partierna har en majoritet i såväl ks som kf vilket innebär att förslaget, med största sannolikhet, blir ett faktum.

Varför ställer ni er bakom förslaget?

– Vargfrågan är en fråga som splittrar. Det finns de som vill att vargen ska utrotas helt och de som vill att den ska fredas från all typ av jakt. För styrets del ser vi att vi behöver jobba för en rovdjurspolitik som fungerar för människor på landsbygden, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

undefined
Socialdemokraterna och Moderaterna, som styr Linköping den här mandatperioden, kommer att ställa sig bakom Sverigedemokraternas motion. Det meddelar kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Men har beslutet verkligen någon verkan i praktiken?

– Vi är medvetna om att det inte är på kommunal nivå som den här frågan avgörs. I Östergötland har länsstyrelsen ett extra ansvar för vargfrågan men vi har ändå landat i att vi vill göra ett ställningstagande.

Är det bara en signal från er sida alltså?

– Ja, det är en signal från styret om att vi vill vara med i arbetet som rör vargstammens utveckling. Vi har satt ned foten om var vi står.

Hur gör man en kommun vargfri då? Vargen kan man väl inte stoppa vid gränsen?

– Det har med jakten att göra, och vilken storlek på vargstammen som vi ska ha, säger Kristina Edlund.

undefined
"Vargen är ett fritt vandrande rovdjur, vi kan inte bestämma var den ska vara, men jag är övertygad om att vi tillsammans med länsstyrelsen och våra skickliga jägare kan verka för att det inte ska etableras några nya vargrevir", säger Chris Dahlqvist, Sverigedemokraternas gruppledare i Linköping.

SD:s gruppledare Chris Dahlqvist är glad över S+M-styrets stöd.

– Det vi vill med motionen är att kommunen, i alla lägen vid kontakt med berörda myndigheter, ska säga att vi inte vill ha någon varg. Vi har en ny regering som vill minska vargstammen – vilket också rimmar väl med vår motion, säger han.

Men är inte problemet med varg betydligt större på annat håll?

– Så kan det vara, men vi är tydliga med att vi vill agera innan situationen blir alltför allvarlig.

Varg i Östergötland

I Östergötland finns Långbogenreviret som sträcker sig in över Linköpings kommungränser.

I början av april tidigare i år gick länsstyrelsen ut med information om att ett andra vargrevir bildats i länet. Det nya reviret fick namnet Fågelmossen efter ett naturreservat beläget mellan Karlsby och Tjällmo i Motala kommun. Kort därefter kom nyheten om ett tredje vargrevir. Ett vargpar rörde sig mellan Hallsberg i Örebro län och norr om Godegård i Motala kommun. Det nya reviret fick namnet Tisaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!