Politisk strid efter stadsarkitektens avgång

Utred Stefan Eriksons (M) roll i att Linköpings stadsarkitekt har fått sluta. Det kräver Gunnar Gustafsson (MP). "Trams", svarar Stefan Erikson. 

"Det är helt oacceptabelt när ordföranden kladdar med sina fingrar i syltburkar han inte har med att göra", säger Gunnar Gustafsson (MP).

"Det är helt oacceptabelt när ordföranden kladdar med sina fingrar i syltburkar han inte har med att göra", säger Gunnar Gustafsson (MP).

Foto: Dennis Petersson

Linköping2025-03-18 11:55

Det var i förra veckan som det stod klart att Linköping står utan stadsarkitekt. Detta sedan Erik Adolfsson fått en ny tjänst som översiktsplanerare.

Adolfsson själv var fåordig kring orsaken: "Hur politik och ledning ser på rollen (som stadsarkitekt) har förändrats och vi har haft olika syn på det."

Samhällsbyggnadsdirektören Leif Lindberg konstaterade att de styrande politikerna under den här mandatperioden varit tydligare med hur de vill att staden ska utvecklas och att stadsarkitektens roll blivit mindre självständig.

Gunnar Gustafsson (MP) är vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Han hävdar att nämndens ordförande Stefan Erikson (M) påverkat tjänstemännen i deras arbete med detaljplaner på ett otillbörligt sätt och han kräver att en oberoende utredning tillsätts.

– Det är oerhört allvarligt när en ordförande ger sig in och påverkar detaljplaner på ett sätt den inte har befogenheter eller kompetens att göra, säger Gustafsson.

Är det inte rimligt att det politiska styret får bestämma hur staden ska utvecklas?

–Jo, det kan vara rimligt. Men då ska det beslutas i nämnden, så att det står i protokollet vem som varit inne och styrt. Då kan alla medborgare ta del av det. Det är också viktigt att vi har en stadsarkitekt som får ge sin syn, så att vi får en bra helhetsbild på bebyggelsen i Linköping, säger Gunnar Gustafsson.

Stefan Erikson (M) avfärdar Gunnar Gustafssons krav på en utredning som trams.

– En ordförande kan inte fatta beslut om detaljplaner. Alla detaljplaner beslutas av samhällsbyggnadsnämnden eller kommunfullmäktige. Där har alla ledamöter samma möjlighet att påverka, säger han.

Men har du som ordförande påverkat tjänstemännen i hur detaljplaneförslagen ska se ut?

– Det är i planbeskeden och startbesluten som ramarna sätts upp. Sedan är det upp till förvaltningen att leverera en produkt som svarar mot intentionerna. Alla beslut som handlar om våningar och utformning och så vidare, de fattas ju av nämnden. Så nej, jag förstår inte vad Gunnar menar.

Har politikernas syn på stadsarkitektens roll förändrats?

– Nej, vi pratar inte med enskilda tjänstemän eller handläggare på det sättet. Det där är en personalfråga, inte en politisk fråga. 

En aktuell fråga är hur höga byggnader man ska tillåta i Linköpings innerstad framöver.

– Vi jobbar ju med "Framtidens stadskärna". En enig kommunstyrelse har bestämt att vi ska bereda plats för fler att bo i stadskärnan. Då måste vi använda höjden. Alternativet är att bygga bort gröna ytor, säger Stefan Erikson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!