Videon är inte längre tillgänglig
Två sällskap på sammanlagt sju personer åt förra veckan av restaurangens fiskgryta och samtliga insjuknade. En av matgästerna blev så sjuk att hon svimmade vid upprepade tillfällen och fick vårdas på sjukhus, enligt hennes anmälan till miljökontoret.
Kommunens livsmedelsinspektörer gjorde därför några dagar senare ett oanmält besök och fann en rad brister.
Inspektörerna kan inte slå fast att det var maten som gjorde gästerna sjuka, men bedömer att bristerna i sig var så allvarliga att Melins Café måste hålla stängt tills de åtgärdats.
– Det är en ovanlig åtgärd. Det händer kanske en eller ett par gånger per år att vi stänger en verksamhet, säger Malin Hultegård, avdelningschef på miljökontoret.
"Tror inte att det var maten"
Restaurangens ägare, Orhan Asmarson, tror inte att det var fiskgrytan som gjorde gästerna sjuka.
– Det hoppas jag verkligen inte. Det vore märkligt. Vi är väldigt noga med säkerheten och vi serverade säkert 100 portioner av fiskgrytan. Flera i personalen åt av den också och jag har inte hört om någon som blev sjuk. De kan ha smittats av dagisbarn eller vad som helst.
En del av bristerna som inspektörerna pekar på hänger samman med att restaurangen drabbats av en vattenskada och håller på med fuktsanering.
– Det är vårt stora problem. Inspektörerna förklarade att vi inte kan ha öppet medan torkningen pågår, säger Asmarson.
Kritik på flera punkter
Här är några av punkterna som inspektörerna anmärkte på:
* En byggfläkt stod i lokalen och tillfälliga ventilationskanaler hade dragits. Risk finns att oren luft transporteras till rena utrymmen.
* Varmhållningen är bristfällig, något som påpekats redan vid en tidigare inspektion. Kycklingens innertemperatur uppmättes till 45,7 grader.
* Servetter förvarades på personaltoaletten. Även detta har påpekats vid en tidigare inspektion.
* Kött och rå fisk förvarades i direkt anslutning till grönsaker och gravad lax. Diskmedel förvarades intill livsmedel.
* Avskiljande dörr till toaletten hade tagits bort. Toaletten är därmed i direkt anslutning till beredningsutrymmen. Detta medför risk för kontaminering.
* Golven var bristfälligt rengjorda. Smutsigt avloppsvatten från diskmaskinen hade läckt ut på golvet i beredningsrummet.
* Livsmedel förvarades direkt på golv där det kom i kontakt med smutsigt diskvatten.
* Diskutrymmet är placerat i direkt anslutning till beredningsutrymmet där oförpackade livsmedel hanteras. Smutsig disk transporteras genom beredningsutrymmet och diskning sker samtidigt som livsmedel hanteras.
"Hoppas öppna i helgen"
Orhan Asmarson säger att alla brister kommer att åtgärdas och han räknar med att fuktsaneringen är klar på fredag.
– Sedan ska restaurangen inspekteras och förhoppningsvis kan vi öppna igen redan i helgen, säger han.