Positiva tankar ger hjälp vid prestation

Positivt tänkande fungerar om man vill högprestera inom sportens värld. Det kan användas även för mer vardagliga prestationer.

Fredrik Wandus jobbar som hälsovägledare på LiU och föreläste på temadagen Tankens dag som Campushallen och dess verksamhetschef Pia Carlsson arrangerade på torsdagen.

Fredrik Wandus jobbar som hälsovägledare på LiU och föreläste på temadagen Tankens dag som Campushallen och dess verksamhetschef Pia Carlsson arrangerade på torsdagen.

Foto: Sune Johansson

Linköping2019-02-07 21:43

Men i båda fallen hotas det av stress, kognitiv oro, negativa tankar och dåligt självförtroende.

– Stress är inte farligt om man får tid och möjlighet till återhämtning. Och lite nervositet skärper sinnet, säger Fredrik Wandus när han föreläser i Campushallen på torsdagskvällen.

Ett 20-tal personer har kommit för att lyssna på den före detta tränaren, både fysisk och psykisk, inom idrott och försvaret. Det är "Tankens dag" i Campushallen. Fredriks föreläsning avslutar en temadag med öppna pass i mindfulness, bodybalance och hathayoga som arrangeras av Campushallen och LSIF.

Med anekdoter och exempel varvar han handfasta råd om hur man ska göra för att bryta den negativa spiralen.

– Den mest hämmande faktorn är stress, hur vi tolkar den situation vi står inför, säger Fredrik Wandus.

Han ser idrottspsykologernas teser om positivt tänkande som direkt applicerbara på vårt vardagsliv, motgångar i arbetslivet såväl som jobbiga saker i privatlivet som vi stressar upp oss inför.

– Det otäcka är när stressen mer och mer tenderar att bli lågintensiv men ständig. Mer långvarig men mindre konkret, säger Fredrik Wandus och presenterar några handfasta tips om att bryta detta hot mot vår hälsa.

Det handlar om att stoppa de negativa tankarna genom att vara förberedd på dem och mota bort dem med en i förväg utvald bild eller tanke. Det är helt normalt att de negativa tankarna kommer. Det gäller att ha en metod i beredskap.

– Elitidrottsmän använder sig av en trigger, ett inövat mönster som de utför inför att prestationen ska göras, säger han och exemplifierar med höjdhopparen Stefan Holms ritualer inför ansatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om