Potatis - så smakar den

Hur smakar en potatis? Gott, säger du kanske.Det räcker inte.

Mandelpotatis. Smak av solroskärna och pinjenöt, grön konservärta och viss vitpepprighet.

Mandelpotatis. Smak av solroskärna och pinjenöt, grön konservärta och viss vitpepprighet.

Foto:

LINKÖPING2008-11-27 00:00

Östergötlands potatisodlarförening har tillsammans med andra lokala potatisföreningar i Sverige samt också Svensk potatis genomfört en pilotstudie om smakord för potatis. Det finns cirka 2 000 ätliga potatissorter i världen. Elva av dem, alla förekommande på den svenska konsumentmarknaden, ingick i studien.

Den kokta potatisens smak

- Syftet har inte varit att söka beskriva vilken sort som är godast eller bäst, säger projektledaren Richard Tellström från restauranghögskolan i Grythyttan, utan att hitta ord på den kokta potatisens smak och om olika potatis smakar olika.

Tillvägagångssättet vid studien har varit att potatisen har kokats med skalet på och utan att salt har tillförts i kokvattnet eller vid smakprovet. Smakpanelen har bestått av sex personer som alla på något sätt arbetar med potatis. De har vid sex olika tillfällen provsmakat de olika potatissorterna som har varit: Amandine, Asterix, Bintje, Cherri, Folva, Fontane, King Edward VII, Mandelpotatis, Melody, Sparrispotatis, och Terra Gold.

Ord från andra livsmedel

För att smakbeskriva potatisen hämtades ord från andra livsmedel; svenskt smör, ugnsbakade kastanjer, burkkonserverade gröna ärter, frysta färska gröna ärter, kokt kronärtskocka, färsk grön paprika och rå mandel, samt ordet beska.

När panelen enats om ett smakord och hur pass mycket det smakar (intensitet) har ett smakdiagram använts för att tydliggöra de olika värdena.

NÅGRA SMASKIGA, KNÖLIGA RECEPT
Janssons frestelse

En klassiker på julbordet och i vintermörkret. Godast när ytan är knaprig.

4-5 portioner

10-12 potatisar

2 gula lökar

ca 20 ansjovisfiléer + spadet de ligger i

3 dl grädde (av valfri fetthalt)

ströbröd

ca 2-4 msk smör eller flytande margarin/smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka lök, skala potatisen och strimla i fina "tändstickor". Varva potatis, lök och ansjovis i en smord form. Häll över ansjovisspad och grädde. Strö över lite ströbröd. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.

Karlssons frestelse

Gillar du inte Jansson på julbordet? Prova Karlsson! Det är dessutom en jättebra lunchrätt.

4-5 port

10-12 potatisar

2 gula lökar

1 msk smör

350 g nötfärs

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

4 tsk ljus, fransk senap

4 msk soja

3 dl grädde (av valfri fetthalt)

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka lök, skala potatisen och strimla i fina "tändstickor". Fräs löken i smör, tillsätt köttfärsen och stek till en smulig röra. Krydda med salt och peppar. Rör ihop senap, soja och grädde. Varva potatis och köttfärs i en smord form, slå över gräddblandningen och grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

Julpotatissallad

Saffranspotatis med pepparrot och dijonsenap ger julsmak.

4-5 port

6-7 potatisar, beroende på storlek

Dressing:

2 dl lätt crème fraiche

1 påse saffran, 0,5 g

2 msk färskriven pepparrot

1 msk dijonsenap

2 msk flytande honung

1/2 tsk salt

bladpersilja

Koka potatisen och låt den svalna. Skala och skär i bitar. Rör ihop dressingen, rör ned potatisen och blanda allt. Garnera med persilja.

Vintrig potatispaté

En god paté med potatis och brysselkål. God både ljummen och kall på buffébordet.

400 g potatis

400 g morötter

150 g brysselkål

2 dl grädde

3 ägg

1 vitlöksklyfta

1 tsk rosmarin

salt, svartpeppar

2 tsk potatismjöl

2 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och riv morötterna grovt. Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 10 min. Lägg i brysselkålen efter halva tiden (om de är färska) eller när 3 minuter återstår (om de är frysta). Häll av vattnet och låt ånga av.

Blanda morotsrivet, grädde, hackad vitlök och rosmarin i en kastrull. Koka några minuter.

Smörj en avlång, cirka 1 1/2 liters form. Täck bottnen med bakplåtspapper och smörj även det lätt.

Vispa upp äggen lätt. Vänd försiktigt ner potatis och brysselkål, morotsblandningen, salt, peppar, potatismjöl och riven ost. Häll allt i formen. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 60 min.

Låt patén kallna i sin form innan den stjälps upp. Dra bort bakplåtspappret och skär den i skivor.

Potatistårta med kolafyllning

En riktig godistårta - och ingen smalmat, precis!

200 g mjukt smör

200 g kokt kall potatis, riven

200 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)

Kolakräm:

3 dl vispgrädde

1½ dl socker

1 krm salt

25 g smör

Garnering:

2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda smör och riven potatis väl. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig på lätt mjölat underlag. Dela degen i 3-4 bitar och kavla ut till runda bottnar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda dem guldbruna mitt i ugnen 15-20 min. Låt bottnarna kallna.

Häll grädde, socker och salt i en kastrull. Låt bubbelkoka på svag värme till seg konsistens, 15-30 minuter. Låt svalna. Tillsätt smöret. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan. Vispa grädden och bred eller spritsa över tårtan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!