– Jag visste inte att stiften kunde begära ut utdrag. Men jag har inte heller sett att det har varit nödvändigt. Vi har ett omfattande system där vi har koll och vi för samtal med våra kandidater under en längre tid, så de har många ögon på sig, säger Peter Le Clercq, stiftsadjunkt och fram till juli i år ansvarig för rekryteringen av präster.
Tidigare har det inte varit möjligt för en arbetsgivare att göra ett registerutdrag av personer som ska arbeta med barn. Men sedan årsskiftet har arbetsgivaren alltså stöd i lagen för att begära utdrag ur belastningsregistret för blivande präster. Sedan lagen trädde i kraft har många som tidigare inte begärde utdrag nu valt att utnyttja lagstödet.
Att Linköping är ett av tre stift som inte valt att bejaka lagändringen är inte särskilt anmärkningsvär, menar Peter Peter Le Clercq
– Vi har inte gjort någonting fel juridiskt sett, det här är inget krav utan en rekommendation. Att begära ut ett utdrag ur polisens belastningsregister är kanske ett stöd, men inte mer än så.
Han anser att Linköpings stift ständigt jobbar med att sätta barnens säkerhet först, men att ett polisutdrag bör ske av en anledning.
– Jag vet inte om jag tycker att det känns okej att göra ett utdrag, bara för att man kanske kommer att jobba med barn någon gång i framtiden, säger Peter Le Clercq.
I Skara ser man efter lagändringen inte längre någon anledning till att inte kontrollera stiftets blivande präster. Stiftsprost Peter Lindvall tycker att ett utdrag ur belastningsregistret alltid borde göras, även om prästutbildningen är en lång process och kontakten med de blivande prästerna ofta är god.
– I dag finns möjligheten och det är oerhört viktigt att minimera risken för att någonting ska hända, säger Peter Lindvall.
I Skara måste prästkandidaterna lämna utdrag ur belastningsregistret både då de gör praktik i stiftet och efter vigningen inför det ettåriga adjunktsåret som är det sista steget innan kandidaten blir färdig präst.
I stiftet finns etiska riktlinjer och dokument för hantering av lag om registerkontroll.
Personalen i församligarna rekommenderar också starkt att det görs, till och med när det gäller till exempel ungdomsledare som inte är myndiga men straffmyndiga.
– Vi har ett tydligt regelverk för att det ska skötas bra och bli en rutin att kolla alla som kommer att arbeta med barn och unga, säger Peter Lindvall.,
Har det hänt någonting i stiftet som gett er anledning att vara så noga?
– Nej, det har det inte, men jag tycker inte att det ska behöva hända någonting för att det ska bli aktuellt att kontrollera. Vi ser det som vår moraliska plikt att säkra så långt vi kan, så att ingen kommer till skada. säger Peter Lindvall