Prisades för insatser för östgötsk matkultur

Det blev en hektisk dag för Hagdahlskocken Jonas Alvin när han skulle få ta emot sitt pris. Tillsammans med 13 kockelever fixade han snittarna och middagen på slottet.

Hagdahl själv i en lätt förklädd Magnus Gröntoft blev intervjuad av landshövding Carl Fredrik Graf.

Hagdahl själv i en lätt förklädd Magnus Gröntoft blev intervjuad av landshövding Carl Fredrik Graf.

Foto: Sune Johansson

Linköping2019-02-06 21:49

På onsdagens högtidssammankomst i Östergötlands museum delades priser och diplom ut. Pristagare, akademiledamöter och allmänhet bjöds på spännande snittar i väntan på att prisutdelningen skulle börja.

– Vi har lagat mat hela dagen, berättade Jonas Alvin som till vardags är köksmästare på Stångs magasin och som fått kockutmärkelser även tidigare.

Till sin hjälp vid provsmakningen i foajén hade han tre kockelever från Ljungstedts gymnasium i Linköping, Kalle Blom, Minna Väli-Tainio och Petter Larsson. Övriga elever ska hjälpa till med den efterföljande supén på slottet.

Landshövding Carl Fredrik Graf inledde själva prisutdelningen. Han är akademiens presens, ett uppdrag som han beskrev som ett av sina mer angenäma – det följer med automatik landshövdingsjobbet.

Inför publiken och pristagare intervjuade han doktor Hagdahl himself, i form av en för dagen i cylinderhatt utklädd Magnus Gröntoft.

Läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl föddes just den 7 februari 1809.

– Det var en av de kallaste vintrarna på mannaminne, berättade han och visade bilder och kartor på hur hans endast 3 000 själar stora stad Linköping såg ut då.

Priser och diplom gick förutom Jonas Alvin även till Katarina Westlund, lärare på Dackeskolan i Mjölby, Clas och Per Eke-Göransson samt Jonny Ståhl, Trumpetaregatans äldreboende i Norrköping samt Åsbo skolas skolkök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om