Prisas för östgötska matkultur

Ronaldos stenugnsbageri, Bjälbo gård och Orga kvarn får årets diplom av Hagdahlsakademien.

Sverker Peterson, Bjälbo gård.

Sverker Peterson, Bjälbo gård.

Foto: Gavér Börje

Linköping2016-12-12 21:09

Diplomet delas ut varje år och belönar "utmärkta insatser för att främja östgötsk matkultur". Så här lyder juryns motiveringar i år:

Sverker Peterson, Bjälbo gård, Skänninge: ”Sverker Petersons kunskap, noggrannhet och fingertoppskänsla har gett ekologiska skördar med kvalitet och kvantitet.”

Familjen Lennart Nyman, Orga Kvarn, Skärblacka: ”Orga kvarn, som mal mjöl med kvalitet, har gett spannmålsodlare möjlighet att sälja sin skörd under eget varumärke.”

Ronaldos stenugnsbageri, Linköping: ”Ronaldos har bidragit till att höja brödkulturen med stenugnsbakade produkter.”

Hagdahlsakademien bildades 2002 med syfte att "i Hagdahls anda stödja östgötsk konst och hushållning, gastronomi och hälsa."

Akademien är uppkallad efter Charles Emil Hagdahl (1809-1897) som var läkare och kokboksförfattare och anses vara den som introducerade den moderna matlagningen i Sverige. Hans berömda kokbok, ”Kok-konsten som vetenskap och konst”, med mer än 3 000 recept, publicerades 1879. Hagdahl föddes och gick i skola i Linköping.

I fjol gick diplomen till Kättestad gård, Kolstorp och Blåklintsmjölk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om